Bomben som drepte en 29 år gammel finsk sersjant og såret tre nordmenn i Maimana i går, var den siste i en dyster rekke med hendelser i Nord-Afghanistan:

n 16. april ble ni afghanske politifolk drept og 25 skadet da en selvmordsbomber sprengte seg i luften i den nordøstlige byen Kunduz.

n Lørdag ble tre tyske NATO-soldater og ni sivile afghanere drept av en selvmordsbomber på et torg i Kunduz.

n Mandag ble en norsk NATO-patrulje forsøkt angrepet med en artillerigranat i Maimana. Granaten var gjemt i høylasset på en eselrygg, men gikk ikke av.

— Som en tannkremtube

Nord-Afghanistan har vært regnet som rolig - ikke minst sammenlignet med sør og øst, der det har vært både gjentatte angrep fra selvmordsbombere og rene militære slag mellom opprørere og NATO-styrker.

— Det er som en tannkremtube: Du klemmer ett sted, så tyter det ut et annet sted, sa NATO-talsmann James Appathurai i Brussel i går.

Han viste til at NATO de siste månedene har slått hardt til mot Taliban og andre opprørere blant annet i den sørlige uroprovinsen Helmand. Det mener han har presset dem over i andre deler av landet.

— De bruker den samme taktikken, men i et nytt område, sier Appathurai om de siste angrepene i nord. Han sier NATO har vært forberedt på at det kunne komme slike angrep også der, og at det derfor ikke er gjort noen endring i risikovurderingen.

En av fire er sivilister

NATO innrømmer samtidig at de mange sivile ofrene for alliansens kuler og bomber er et stort problem, fordi det er med på å vende befolkningen mot dem.

Det finnes ingen nøyaktige tapsstatistikker, men av de om lag 4000 som omkom i Afghanistan i fjor, var anslagsvis en fjerdedel sivilister. Hittil i år er 136 sivile blitt drept, ifølge landets uavhengige Menneskerettighetskommisjon.

— Det er tiltak underveis for å redusere de sivile tapene. For det første er det ingen som ønsker å drepe uskyldige, for det andre må støtten vi har i det afghanske folket opprettholdes, sa talsmann Appathurai på en pressekonferanse i går.

Han kunne ikke presisere hvilke tiltak det er snakk om, utover at kommunikasjonen mellom afghanske regjeringsstyrker, NATOs ISAF-styrker og USAs Taliban-jegere i «Operation Enduring Freedom» skal bedres.

Presidenten har protestert

For to uker siden måtte USA beklage at de skjøt og drepte 19 afghanske sivile i en massakre øst i landet i begynnelsen av mars. 50 andre ble såret. Familiene skal få 12.000 kroner i erstatning for hvert dødsoffer, men det er ikke nok til å dempe raseriet i lokalsamfunnet.

Afghanske myndigheter hevder at minst 50 andre ble drept i et luftangrep i Herat-provinsen i slutten av april. President Hamid Karzai har protestert mot at slikt får skje, og har sagt at Afghanistan «ikke lenger kan akseptere sivile tap».

Samtidig er det på ingen måte bare vestlige kuler og bomber som rammer vanlige afghanere:

NATO la i går frem tall som viste at 85 personer er blitt drept av selvmordsbombere og veibomber bare den siste måneden. 70 av ofrene var afghanere, 40 av dem sivile.

Nærmest rutine

NATO og USAs styrker får også blø: Bare det siste halvannet året har mer enn 200 vestlige soldater mistet livet i Afghanistan.

Angrepet som kostet den finske soldaten livet og såret tre nordmenn i går, var slik sett ingen stor nyhet: På NATO-talsmann James Appathurais pressebriefing i går ettermiddag - en seanse som var planlagt lenge i forveien - var ikke hendelsen en gang med på listen over saker han hadde tenkt å orientere pressekorpset om.

TIL SYKEHUS: De skadete norske soldatene fra Maimana ble brakt med tyske helikopter til feltsykehuset i Mazar-e Sharif.