Kampene mot NATO-strykene og Taliban-opprørere i år har vært de blodigste siden USA styrtet Taliban-regimet for fem år siden. Afghanske myndigheter gransker nå beskyldninger om at så mange som 60 sivile ble drept i et NATO-angrep i Sør-Afghanistan i forrige uke.

Lokale ledere sider mange titall ble drept, enda flere såret, og at 25 hus ble ødelagt under den flere timer lange NATO-bombingen.

– NATOs taktikk gjør situasjonen for de sivile de er ment å beskytte stadig farligere. Og den fører til at befolkningen snur seg mot dem, sier Sam Zarifi i Human Rights Watch (HRW).

– Selv om NATO-styrkene forsøker å minimere skaden på sivile, så er det åpenbart at de ikke gjør nok, legger han til.

Må betale

HRW mener at NATO må betale kompensasjon til familiene til de drepte og sårede etter NATO-angrep, og også at de som får sine hus ødelagt får erstatning.

NATO ba i forrige uke om unnskyldning til Afghanistans president Hamid Karzai for hendelsen i Kandahar-provinsen, men general James Jones sa samtidig at Taliban hadde brukt sivile som menneskelige skjold.

NATO sier de samarbeider tett med afghanske myndigheter om granskningen av bombingen. HRW tar imidlertid til orde for at NATO enten gjennomfører en egen gransking eller at de lar uavhengige, internasjonale eksperter undersøke hendelsen.

55 drept

Mandag kveld ble 55 antatte opprørere drept og 20 såret i voldsomme kamper med NATO-soldater sør i landet. I tillegg ble én NATO-soldat drept, ifølge NATOs ISAF-styrke.

Kampene varte i seks timer og foregikk i Daychopan-distriktet i Zabul-provinsen. Kampfly ble kalt inn for å støtte NATOs bakkestyrker. Den drepte NATO-soldatens nasjonalitet er foreløpig ikke offentliggjort, men de fleste NATO-soldatene i Zabul er fra USA.