Ulykken kostet ni av de 35 som var om bord i det japanske skoleskipet «Ehime Maru» livet, og ingen av dem er ennå funnet.

Hvem den sivile passasjeren om bord i «Greeneville» var, er ikke kjent, men den amerikanske forsvarskilden bekrefter at vedkommende sto til rors da den 110 meter lange atomubåten tømte ballasttankene og gjennomførte en kontrollert nødoppstigning.

Den amerikanske atomubåten smalt rett opp i maskinrommet på det 500 tonn store skoleskipet, som sank i løpet av ti minutter.

— Stø kurs — Vedkommende holdt stø kurs, også da ubåten nådde overflaten. Det var ingenting de kunne gjøre, sier forsvarskilden.

Spørsmålet om hvorfor ikke ubåten benyttet de avanserte radarsystemene om bord, som ville ha oppdaget skoleskipet på overflaten, er ikke besvart.

USAs president George W. Bush beklaget tirsdag i en telefonsamtale med Japans statsminister Yoshiro Mori senkingen av det japanske skoleskipet.

Krever heving — Jeg beklager på vegne av hele vår nasjon ulykken som fant sted, og livene som gikk tapt, sa Bush, som lovet at man fra amerikansk side skal gjøre alt for å finne de ni savnede, fire av dem tenåringer.

Japanske myndigheter har bedt USA heve skoleskipet, og den amerikanske marinen satte tirsdag inn miniubåt for å gjennomsøke vraket som ligger på om lag 550 meters dyp.

— På spørsmål om skipet kan heves eller ikke, så vil dette avhenge av hva vi finner. Vi må gjennomføre en grundig undersøkelse, sa en Pentagon-talsmann tirsdag.