På et halvfullt fotballstadion i Marseille fordømte Le Pen de omfattende gateprotestene mot ham, og beskyldte deltakerne for å ha blitt hisset opp og manipulert av skumle krefter i reneste sovjet-stil.

Nesten samtidig sto president Jacques Chirac på sitt siste valgmøte i forstaden Villepinte utenfor Paris og roste massedemonstrasjonene i byer og landsbyer over hele landet. Et demokratisk manifest, kalte han dem.

De få meningsmålingene som har vært offentliggjort de siste dagene, viser at Chirac kommer til å vinne valget søndag med overveldende flertall. Ifølge den siste Ipsos-målingen i Le Figaro får Chirac 79 prosent og Le Pen 21 prosent.

Men franskmenn flest har mistet noe av tilliten til meningsmålingene som ikke forutså at Le Pen ville slå ut statsminister Lionel Jospin i første omgang og dermed gå videre til annen omgang.

Uvanlig koalisjon

Sjokket har ført franskmenn av de fleste politiske kulører, religioner og raser sammen til en uvanlig koalisjon fra høyre til venstre for å tilføre den innvandringsfiendtlige Le Pen nederlag. Blant annet har jøder og muslimer demonstrert sammen.

De store demonstrasjonene som startet allerede samme kveld som valgresultatet ble klart og som kulminerte med 1. maidemonstrasjoner med 1,3 millioner mennesker, ser ut til å fortsette helt til lørdag. (NTB)

Jean-Marie Le Pen.
FOTO: REUTERS