— Den pakistanske delegasjonen som nå har reist til Kandahar er ikke hvem som helst, men høytstående religiøse ledere, sier Toreng til NTB.

Ifølge pakistanske kilder skal delegasjonen fredag møte Talibans sterke mann, mullah Muhammad Omar, og gjøre "et siste forsøk" på å overtale ham til å utlevere den terrorettersøkte Osama bin Laden.

En delegasjon fra den pakistanske etterretningstjenesten ISI, som på 1990-tallet var sentrale i opprettelsen av Taliban, gjorde et mislykket forsøk på det samme i forrige uke.

Har tatt et valg

Norges ambassadør i Islamabad betviler ikke at Pakistans militære president, kuppmakeren Pervez Musharraf, nå helhjertet slutter opp om Vestens krig mot Osama bin Laden og hans beskyttere i Afghanistan.

— Det virker som han har tatt et valg. Også ISI, som lenge har hatt en helt sentral rolle i pakistansk politikk, slutter opp om dette, sier Tore Toreng til NTB.

Om Pakistan vil lykkes med å snakke Taliban til fornuft, er han derimot usikker på.

— Selv mener Pakistan at den tiden er forbi, da de kunne gjøre som de ville i Afghanistan, sier Toreng.

Indre strid i Taliban

— Det har lenge vært kjent at det hersker indre strid i Taliban, mellom de såkalte araberne representert ved mullah Mohammad Omar og mer moderate elementer. Da statsminister Mohammed Rabbani døde av kreft tidligere i år, styrket "araberne" sin innflytelse. Det innebar samtidig at Pakistan mistet innflytelse, sier Toreng.

Han mener det er mange eksemplene på at Taliban ikke lenger lytter til sine gamle venner og støttespillere, og viser til at selv ISIs mektige leder, general Mehmood Ahmed, ble avvist da han tidligere i år dro til Kabul i et forsøk å stanse ødeleggelsene av historiske buddah-statuer.

Klappjakt

At pakistansk etterretning og politi de siste dagene skal ha innledet klappjakt på antatte Osama bin Laden-tilhengere i landet, ser Toreng også som et tegn på at general Musharraf lever opp til sitt løfte om å samarbeide med USA.

En rekke militante islamister skal være tatt inn til avhør, men ingen er formelt fengslet for sin tilknytning til bin Ladens al-Qaida-nettverk.

At de to militante pakistanske gruppene Harkat ul-Mujahedin (HUM) og Lashkar-e-Taiba begge har kunnet nyte godt av så vel Musharrafs støtte som bin Ladens treningsleirer i Afghanistan, gjør det ikke enklere for Pakistan å leve opp til USAs forventninger.

Begge grupper skal ha fått beskjed om å holde seg i Kashmir og ligge særdeles lavt i tiden framover, mens andre militante pakistanske grupper som Jamiat Ulema Islam (JUI) åpent maner til kamp på Talibans side.

Ingen militær løsning

Hvem som skal tvinge Taliban fra makten, er høyst uklart. USA kvier seg både for å gå til åpen krig mot regimet i Kabul, og for å la den såkalte Nordalliansen gjøre jobben for seg.

— Hvis man rammer sivile mål i Afghanistan, vil dette være drepende for stabiliteten i regionen, sier ambassadør Toreng. Men han tror Musharraf vil ha gode forutsetninger for å hindre konflikten fra å spre seg.

— Vi snakker tross alt om et militærregime med full kontroll, og hæren her i landet slutter helt opp om Musharraf, sier Toreng.

Norges ambassadør har heller ikke tro på at Nordalliansen, selv med betydelig våpenhjelp utenfra, vil kunne drive Taliban fra makten.

— Jeg har ikke tro på dette scenariet, og det er en oppfatning som synes å være utbredt også blant andre lands diplomater her i Islamabad, sier Toreng.

KRIGERSKE BARN: Pakistanske barn vifter med lekevåpen under en demonstrasjon til støtte for Taliban-regimet.
FOTO: REUTERS
KLAPPJAKT: En tilhenger av et religiøst parti i Pakistan leser en avis som støtter Talibanregimet. Pakistansk politi har innledet det de kaller en klappjakt på tilhengere av Osama bin Laden.
FOTO: AP/SCANPIX