Den tidligere diktatoren rettet en tirade av anklager mot dommeren i saken og fordømte invasjonsstyrkene som har okkupert Irak.

Saddam ba dommeren kaste de amerikanske vaktene ut av rettslokalet da saken mot eksdiktatoren og sju av hans medarbeidere ble gjenopptatt, fem uker etter at saken ble åpnet og raskt utsatt.

– Fred være med fredsfolket, sa Saddam da han skrittet inn i rettssalen med en utgave av Koranen under armen. To av hans medtiltalte reiste seg i respekt da han tok plass i retten.

Saddam er i første omgang tiltalt for fengsling, tortur og drap på 148 sjiamuslimer i 1982, og han risikerer dødsstraff dersom han blir kjent skyldig.

Samtidig som rettssaken gjenåpnet, slo en bombekastergranat ned i den såkalte grønne sikkerhetssonen i Bagdad, der rettssaken holdes.

Det er meldt om demonstrasjoner i både ekspresidentens hjemby Tikrit og i den sjiamuslimske byen Dujail der 148 av innbyggere ble massakrert i 1982.

Saddam Hussein er tiltalt for å ha beordret massakren som fant sted etter at han ble forsøkt drept under et besøk i byen.

Om lag 200 personer samlet seg i sentrum av Dujail for å kreve at den tidligere diktatoren henrettes. I Saddams hjemby deltok 500 personer i en demonstrasjon til støtte for Saddam.

REUTERS