Hemmeligholdelsen bekymrer borgerrettsorganisasjoner i USA, og flere av dem har slått seg sammen for å gå til sak mot myndighetene for å få informasjon.

— De hemmelige arrestasjonene av mer enn 800 personer de siste ukene, er skremmende nær praksisen med å la folk "forsvinne" i Latin-Amerika, sier Kate Martin, lederen for Center for National Security Studies i Washington, til New York Times.

— Enkelte deler av FBIs etterforskning må være hemmelig, men vi bor ikke i et land der myndighetene kan holde hemmelig hvem de arresterer, hvorfor de holdes fengslet, eller siktelsen mot dem, sier Martin.

Bekymring

Bekymringen har økt etter rapporter i flere amerikanske aviser om elendige fengselsforhold for dem som er arrestert.

Det man vet, er at bare et fåtall av de arresterte, rundt 10, skal ha nær forbindelse med kapringen av flyene 11. september. Resten holdes på grunn av brudd på innvandringsregler eller bare som vitner, og gir myndighetene mulighet til å forhindre at folk forlater landet, samtidig som de kan lete etter mer håndfaste beviser.

Artikler i både Los Angeles Times og Washington Post viser at uansett hvor svak mistanken mot den arresterte er eller hvor lite den har med terror å gjøre, så er de arresterte blitt utsatt for svært vanskelige forhold i varetekt.

De holdes på små eneceller, og har ikke fått tilgang til advokat eller familie. De er blitt nektet ordentlig mat og hygiene, og de føres til og fra avhør og rettsmøter i håndjern og med et stort antall sikkerhetsvakter.

"Terrorist"

— De bruker ikke navnet ditt, men kaller deg terrorist, sier Yazeed al-Salmi om fengselsvaktene ved Manhattans Correctional Center.

Den 23 år gamle saudi-arabereren er nå løslatt, men han sier til Washington Post at han gikk glipp av tre uker undervisning og han ble kastet ut av leiligheten sin.

Al-Salmi sier han ble vekket midt på natta av FBI og slengt opp mot veggen i soverommet. Det eneste han hørte om hvorfor han ble pågrepet var at han var et "saksvitne". Han fikk tidlig høre at han ikke var mistenkt, men like fullt ble han nektet både dusj og tannbørste gjennom hele fengselsoppholdet. Han fikk advokat, men ikke lov til å kontakte familien. Al-Salmi delte leilighet med en av flykaprerne i seks uker, men sier han ikke har ikke sett ham på 10 måneder.

Offentliggjør

Justisdepartementet har så vidt begynt å offentliggjøre tallene på hvor mange som er arrestert.

— Alle har fått advokathjelp, sier pressetalskvinne for Justisdepartementet, Mindy Tucker. Hun sier videre at de arresterte faller inn under tre kategorier: noen få er saksvitner, 180 holdes på grunn av brudd på innvandringsregler og den største gruppen holdes på grunn av ulike kriminelle forhold, som ifølge departementet ikke har noe med angrepene å gjøre.

Justisminister John Ashcroft har gjort det helt klart at påtalemyndigheten ikke vil nøle med å bruke mindre alvorlige forbrytelser og brudd på innvandringsregler som grunnlag for å fengsle mistenkte terrorister og deres hjelpere i lang tid.

— Vi vil sørge for at dere puttes i fengsel, og blir holdt i varetekt så lenge som mulig, sa han i forbindelse med antiterrorloven som ble underskrevet i forrige uke. Loven gir myndighetene utvidet mulighet til deportasjoner, og til å holde innvandrere fengslet i opptil sju dager uten å måtte stille dem for retten.

Washington Post og New York Times er blant avisene som gjennom flere lederartikler har uttrykt bekymring over situasjonen. De krever informasjon om de arresterte fra myndighetene.

— Departementer nekter ikke bare å gi oss svarene, men de nekter også å gi oss en god forklaring på hvorfor vi ikke får dem. Ved å holde tilbake informasjon, skapes et større problem enn det man forsøker å løse, skriver Washington Post onsdag.

NTB