De 3.000 innbyggerne i landsbyen Umhausen i Ötztal har levd med truslene lenge. De begynte å dukke opp i 2001, men det var først i fjor høst at den ukjente avsenderen begynte å adressere truslene til bestemte personer. Også barn er blitt truet.

De 25 som har mottatt anonyme varsler om at de skal dø mandag 2. februar, har fått politibeskyttelse.

Mentalt forstyrret

Mandag var politifolk til stede både synlig og usynlig overalt i Umhausen, og både med og uten uniform patruljerte de gatene i landsbyen.

Politiet regner med at det er en mentalt forstyrret person som står bak dødslisten. Skoler, butikker og barnehager var likevel åpne, og ifølge borgermesteren er folk nå mer sinte enn redde.

— Innbyggerne mine er i høyeste grad sinte, men vi lar oss ikke skremme, sier borgermester Jakob Wolf til det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Wolfs familie står også på dødslisten. I snart tre år har den ukjente personen skapt angst og mistenksomhet i den idylliske lille byen. Brannstiftelser og overfall er meldt til politiet, og mandag fant Wolfs kone en lapp under vindusviskeren på bilen sin med påskriften «Min hjerteligste deltakelse».

Lurer alle

Politiet går ut fra at gjerningspersonen er å finne blant de 3.000 innbyggerne i Umhausen og sannsynligvis er svært fornøyd med seg selv fordi han eller hun greier å holde omgivelsene i age med sine trusler uten å bli avslørt.

Men etterforskerne mener at de snart vil finne gjerningspersonen, selv om vedkommende har lagt igjen svært få spor.

— Snart har vi ringet inn kretsen rundt den mistenkte, sa politiet mandag.

— Vi kommer til å ta ham. Hele landsbyen er et gissel i hendene på et unormalt menneske, sa borgermester Jakob Wolf.