Denis Donaldson har vært et sentralt partimedlem og var tidligere leder av Sinn Feins partiadministrasjon under samlingsregjeringen som kollapset i 2002. Donaldson innrømmet i desember at han i 20 år hadde spionert for britisk etterretning, noe som sendte sjokkbølger gjennom Nord-Irland og Irland.

Liket av Donaldson ble funnet i det lille og nedslitte huset der han bodde, ved landsbyen Glenties i det nordvestlige Irland. Her hadde han slått seg ned etter at han ble ekskludert fra det nordirske partiet han hadde vært medlem av i 30 år.

Den irske republikanske hær IRA sa i en erklæring tirsdag kveld at de ikke hadde noe med drapet å gjøre. Sinn Feins leder Gerry Adams sa at drapet må fordømmes og uttrykte sympati overfor familien.

Drapet ble også fordømt av både den irske og den britiske regjeringen.

Sinn Fein, som er IRAs politiske fløy, har tidligere sagt at Donaldson ikke er truet av republikanere. Han var et respektert Sinn Fein-medlem inntil han fortalte om sin dobbeltrolle. Innrømmelsen kom etter at politiet fortalte ham at han var i ferd med å bli avslørt og at hans liv sto på spill.

Donaldson sa han ble rekruttert «i en sårbar livsfase» og at han angret på sine handlinger.