Fredag fortalte han det østerrikske tidsskriftet Format at han nå vil trekke seg tilbake etter at han har funnet massemorderne han var på jakt etter.

— Jobben min er ferdig. Jeg har funnet massemorderne jeg lette etter. Jeg har overlevd dem alle. De som jeg ikke lette etter, er for gamle og syke i dag til at de kan rettsforfølges, sa den 95 år gamle nazijegeren som selv overlevde oppholdet i en konsentrasjonsleir.

Mossad

I mange år bisto han den israelske etterretningstjenesten Mossad, som blant annet med hans hjelp pågrep Adolf Eichmann i Argentina i 1961. Som leder for Gestapos jødiske avdeling var Eichmann ansvarlig for gjennomføringen av Hitlers plan om å utrydde alle jøder.

Men Eichmann var bare den mest kjente. Wiesenthal-senteret jaktet på mer enn 3.000 tidligere naziledere og fikk stilt over 1.000 av dem for retten.

Blant de mest kjente var kommandanten for Treblinka-leiren Franz Stangl, som ble funnet i São Paulo og døde i fengsel i Düsseldorf.

Men den viktigste som slapp unna var Alois Brunner som flyktet til Syria og fikk beskyttelse av den syriske regjeringen. Han var ansvarlig for deportasjonen av de fleste av de franske og greske jødene som ble myrdet.

Wiesenthal selv ble født i 1908 i Lvov-området i Ukraina, som da var en del av det østerriksk-ungarske keiserriket. Han ble utdannet som ingeniør ved det tekniske universitetet i Praha.

Mistet slekta

I 1942 ble han og hans kone Cyla arrestert av tyske styrker i Ukraina og satt i en tvangsarbeidsleir. Hans mor og 89 andre av hans og hans kones slektninger døde i de tyske konsentrasjonsleirene.

I 1944 befant han seg i arbeidsleiren Janwska utenfor Lvov da nazistene evakuerte den og innledet en marsj vestover gjennom flere konsentrasjonsleirer før fangene omsider ble frigjort av amerikanske soldater i Østerrike.

Senere fant han igjen hustruen, som hadde overlevd i flere arbeidsleirer ved å posere som polsk katolikk.

Kort etter krigen begynte han arbeidet med å lete opp nazistiske krigsforbrytere for den amerikanske hæren, og i 1961 åpnet han sitt Jødiske dokumentasjonssenter i Wien, som i dag har sitt hovedkvarter i Los Angeles.

(NTB)