OLE KRISTIAN BJELLAANES, NTBBrussel

Aktor la fredag ned påstand om fem års fengsel for Tabachnik, som i flere år har vært gjestedirigent i Trondheim Symfoniorkester. Soltempelordenen mistenkes for å være ansvarlig for å ha drevet i alt 74 mennesker i døden i Sveits, Frankrike og Canada i perioden 1994 til 1997.

Rettssaken som denne uken har pågått i Grenoble, har i hovedsak dreid som massakren i fjellområdet Vercors i 1995. Da ble 14 mennesker skutt og senere brent, mens gjerningsmennene — to av sektens ledere - deretter tok livet av seg selv. Blant ofrene var tre barn.

Spørsmålet retten i Grenoble skal ta stilling til er om Tabachnik, gjennom sin litteratur, har medvirket til dødsfallene ved gjennom sine skrifter å ha oppfordret medlemmene til å inngå selvmordspakter.

Naiv Den 58 år gamle dirigenten, som er sakens eneste tiltalte, innrømmer å ha vært med i Soltempelordenen, og at han skrev en del av bevegelsens litteratur. Men han hevder han var naiv og at han ble dratt inn i dette av to andre ledende figurer i bevegelsen.

— Jeg har vansker med å forklare min rolle i det som skjedde, jeg var naiv. Men ikke på noen måte har jeg trodd at det (jeg skrev) kan ha inspirert til en slik fatal utgang. Jeg er livets mann, forklarte Tabachnik i retten tidligere i uken.Anklagene mot ham gjelder "medlemskap i en kriminell organisasjon", og det er ikke påstått at han har vært fysisk til stede ved noen av massakrene eller selvmordsritualene.

Det har heller ikke kommet frem opplysninger i retten som knytter Tabachnik direkte til tekster som oppfordrer til selvmord. Mellom 1985 og 1992 skrev han i alt 33 tekster, som ifølge en psykiater skal ha hatt stor betydning. Tabachnik ødela også en rekke tekster etter at han fikk vite om de første selvmordene i 1994.

Godt likt Ifølge Adresseavisen dirigerte sveitseren Tabachnik Trondheim Symfoniorkester så sent som 3. november i fjor. Og i Trondheims musikkmiljø får dirigenten et godt skussmål.

— Vi har lært Tabachnik å kjenne som en meget dyktig dirigent. Han er godt likt av orkesteret og av publikum, sier Siri Fristad Mathisen til avisen.Påtalemyndigheten har vist til at Tabachnik deltok på to møter i 1994, det siste i september i Avignon.

Ikledd svart drakt skal han ha erklært at det var på tide å bringe ordenen til opphør. 11 dager etter var 53 mennesker døde, 48 i Sveits og fem i Canada.Luc Fontaine, som har etterforsket drapene, brannene og selvmordene i Soltempelordenen siden 1995, avviste i retten onsdag Tabachniks påståtte naivitet. Han hevdet at dirigenten selv sto bak stiftelsen av to bevegelser som ble fusjonert med Soltempelordenen, som har sin opprinnelse så langt tilbake som i 1952.

Dom i saken er først ventet 25. juni.