— Arrestasjonen av Rade Markovic er bare ett av en rekke tiltak for å danne en stat bygd på loven, sier den parlamentariske lederen av Serbias demokratiske opposisjon, DOS, Cedomir Jovanovic, til avisen Politika. Han tror ikke at kampen er over før Milosevic er arrestert.

Jovanovic er en av svært få offisielle personer som har kommentert arrestasjonen, som søndag preget førstesiden i alle Serbias aviser, men som foreløpig ikke nevnes med ett ord på kommentarplass.

— Jeg garanterer at ingen lenger kan bryte loven og leve et uproblematisk liv støttet av myndighetene i Serbia, understreker Jovanovic.

Uten kompromisser Markovic er den mest høytstående lederskikkelsen fra det tidligere regimet som er arrestert siden Slobodan Milosevic mistet makten i oktober i fjor. Serbias justisminister Vladan Batic opplyste lørdag kveld at Markovic etterforskes for overlagt drap.

— Pågripelsen viser hvor besluttsomme vi er i kampen mot kriminalitet. Vi har startet kampen uten kompromisser. Ingen kan føle seg trygge, sa Batic. Han la til at kampen mot kriminalitet prioriteres av den serbiske regjeringen.

Batic nektet imidlertid å svare på spørsmål om arrestasjonen av Markovic er et signal om at også den tidligere jugoslaviske lederen Slobodan Milosevic snart vil bli arrestert. Han ville heller ikke si når og hvor arrestasjonene fant sted.

Advarer Det antas at Markovic har utbredte kontakter i den kriminelle underverdenen, og vestlige diplomater advarer mot at disse kan slå tilbake mot de serbiske politikerne med negative aksjoner, etter arrestasjonen.

— Det kommer til å bli tøft, for det er ingen tvil om at disse menneskene er farlige, sier en diplomat til det internasjonale nyhetsbyrået Reuters.

Kritikk Fengslingen av Markovic er knyttet til en bilulykke i 1999, hvor opposisjonslederen Vuc Draskovic ble lettere såret, og fire av hans allierte ble drept. Draskovic mener at den nye regjeringen har somlet lenge.

— Hvorfor ble han ikke arrestert dagen etter at Milosevic mistet makten, spurte Vuc Draskovic rett etter at pågripelsen ble kjent.

Han har hele tiden hevdet at bilulykken var et planlagt attentatforsøk, og at Markovic var ansvarlig sammen med tidligere politisjef i Beograd, Branco Djuric. Djuric skal også være arrestert, i en egen politiaksjon, men dette er ennå ikke bekreftet av myndighetene. Draskovic spør nå hvem som har beskyttet Markovic siden oktober i fjor, og dermed hindret en tidligere arrestasjon.

Avklaring Justisministeren opplyste at den videre etterforskningen vil gå fort, og sannsynligvis være avsluttet i løpet av en eller to dager. Han og statsminister Zoran Djindjic vil da offentliggjøre alle detaljer rundt etterforskningen.

Overlagt drap straffes med minst 10 års fengsel i Serbia, men Markovic risikerer å få dødsstraff.

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen, som har tiltalt Slobodan Milosevic for handlingene sikkerhetsstyrkene hans har begått i Kosovo, sa søndag at de håper å få mulighet til å snakke med den fengslede Markovic.

NTB-AFP-DPA Beograd