SØREN HOLM-HANSEN

Serbiske myndigheter utleverer nemlig nå enda en mistenkt krigsforbryter til FN-domstolen i Haag. År med passivitet synes avløst av en ketchupeffekt.

Nær medarbeider

For to uker siden dukket en av Mladic' nærmeste medarbeidere plutselig opp, da eks-general Zdravko Tolimir ble arrestert på grensen til Bosnia og straks ekspedert videre til domstolen i Haag.

Og i går var det en tidligere politisjef og viseinnenriksminister fra Milosevic-regimets dager, som ble pågrepet under en aksjon i Montenegro og nå kan se frem til livstidsdom, hvis FN-domstolen finner ham skyldig i grove overgrep på kosovoalbanere under 1990-årenes blodbad.

På ruinene av Jugoslavia og i en sterkt nasjonalistisk atmosfære har serbiske myndigheter og politikere vegret seg for å leve opp til samarbeidet med FNs krigsforbryterdomstol, som forestår oppryddingen etter 90-tallets borgerkriger og foreløpig har reist tiltale mot 161 personer siden den ble dannet i 1993.

EU reagerte

Den serbiske nølingen fikk i fjor EU til å legge forhandlingene om tilnærming på is. Siden har EU skiftet strategi og arbeider nå ut fra en logikk som konkluderer med at Serbia vil utlevere de mistenkte krigsforbryterne hvis de ser en ferdig og fordelaktig avtale svart på hvitt. Forhandlingene ble gjenopptatt i Brussel i forrige uke.

For serberne later tiden til å være inne for å innse realitetene og få det beste ut av situasjonen. Det innebærer et reelt samarbeid med krigsforbryterdomstolen, som har plassert Ratko Mladic øverst på listen over etterlyste. Han antas å ha 8000 muslimske menn og gutters liv på samvittigheten fra massakren i Srebrenica i 1995, og utleveringene de siste ukene gir grunn til optimisme hos domstolen og i det internasjonale samfunnet.

Tiden snart ute?

Pågripelsen i går av Vlastimir Djordjevic ses som et nytt tegn på at Mladic' tid som flyktning snart kan være forbi. Djordjevic var en del av den avdøde eks-diktator Slobodan Milosevic' indre krets og er tiltalt for å ha planlagt og gjennomført overgrep på kosovoalbanere i 1999, blant annet fordrivelsen av 800.000 mennesker og drapene på flere hundre uskyldige sivile. Seks andre serbiske ledere sitter allerede bak lås og slå i Haag i samme forbindelse.

FN-domstolens sjefanklager, Carla del Ponte, er overbevist om at Mladic skjuler seg et sted i Serbia, og at serbiske myndigheter utmerket godt vet hvor han befinner seg.