Det sier Charlotte Lillefjære-Tertnæs, førstekonsulent ved Universitet i Bergen (UiB) og koordinator for utvekslingsavtalene UiB har i USA.

30 fra UiB i USA nå

— Vi har 30 studenter herfra i USA dette semesteret. Halvparten studerer ved Berkeley, University of California, resten er spredt på forskjellige universiteter over hele USA. Ingen av dem er ved Virginia Tech.

— Er dere opptatt av sikkerheten til studentene?

— Ja, før vi inngår utvekslingsavtaler undersøker vi alltid hvor god sikkerheten er. I USA har vi alltid funnet den i orden. De har egne sikkerhetsfolk og adgangskontroll, ikke bare for å komme inn på hybelbygg, men også på lesesaler, bibliotek og kantiner. Det er mye strengere enn her. UiB har en egen beredskapsplan i tilfelle noe skulle skje med våre studenter, men den daglige sikkerheten må vi overlate til universitetene der borte.

— Har det vært skyteepisoder på noen av universitetene dere samarbeider med?

— Nei, det har det ikke. Vi har heller ikke hørt noen klage på sikkerheten. Tvert imot, har vi fått noen klager fra utvekslingsstudenter som synes de blir for godt passet på.

Lar seg ikke skremme

Lillefjære-Tertnæs sier at søkningen til USA har økt hvert semester de siste årene. Søkertallet viser at det blir enda flere som drar til høsten. Hun tror ikke drapene på Virginia Tech skremmer noen fra å dra.

— Nei, vi har sett tidligere når noe slikt skjer rundt om i verden at studentene våre ser på dette som isolerte episoder og ikke noe som kjennetegner landene som helhet. Så jeg tror ikke vi vil se en slik effekt denne gangen heller, sier hun.