• Radovan Karadzic er helt sikker på at han vil bli utlevert til Haag-domstolen, og at han kommer til å bli dømt der.

Det sier Karadzics advokat Svetozar Vujacic til Bergens Tidende i Beograd.

— FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag er et legalt monster. Det er et politisk instrument i hendene på Storbritannia og USA, sier advokat Svetozar Vujacic videre.

Broren til den tidligere presidenten i Republika Srpska, Luka Karadzic sier til BT at han tror rettssaken mot broren vil ta lang tid.

— Jeg tror ikke det vil falle noen dom i løpet av 2009. Mitt håp er at saken mot Radovan kan kjøres for en nasjonal serbisk rett, og ikke for domstolen i Haag, sier Luka Karadzic.

Vil forsvare seg selv

Advokaten forteller at Radovan Karadzic har bestemt seg for å forsvare seg selv når rettssaken i ICTY kommer i gang.

— Han vil ikke ha advokat, men vil benytte rettskyndige som medhjelpere. En av dem vil være Kosta Cavoski, en sentral person i Komiteen for sannhet om Radovan Karadzic. Han er dessuten forfatter og jussprofessor ved Universitetet i Beograd, sier Vujacic, som også selv skal være medhjelper.

Ifølge advokaten sitter konen og barna til Karadzic i Pale i Bosnia. De prøver å få kontakt for å besøke mannen og faren, men ifølge Svetozar Vujacic nekter FNs representant på stedet dem å reise.

- Siste sjanse til å se ham

— Dette er en inhuman prosess. Kanskje er dette siste sjanse familien har til å møte Radovan Karadzic. De har ikke penger til å reise til Haag for å følge saken der, sier han.

Ifølge advokaten satt Karadzic på bussen og leste avisen da han ble tatt. Noen pikket ham på skulderen, og han tok frem månedskortet sitt fordi han trodde det var billettkontroll. Men mennene sa at de var fra politiet, hvorpå han ble tatt ut av bussen og fikk bind for øynene.

Strid om datoen

Et springende punkt er tidspunktet for arrestasjonen. Myndighetene sier det skjedde 21. juli, men Karadzic selv hevder det var fredag 18. juli.

— Vi krever et svar på dette. Karadzic har ingen grunn til å lyve om tidspunktet. Han vet heller ikke hvor han var og hvem som holdt ham. Hvorfor skal det holdes hemmelig? spør advokaten.

Radovan Karadzic har fortalt sin advokat at han straks etter arrestasjonen ble kjørt bort, og at han deretter ble holdt innesperret i et lite rom i tre dager.

- Kidnappet for dusøren?

— Jeg sier ikke at dette er sant. Men hva om han ble kidnappet for dusøren (det er utlovet fem millioner dollar i dusør til dem som bidrar til pågripelsen, red.anm.). Det er et stort ansvar som hviler på dem som gjør noe slikt, sier advokaten. Han legger til at så vidt han vet har ingen fått utbetalt dem fem millionene dollar ennå.

Det er usikkert når Radovan Karadzic vil bli utlevert til ICTY i Haag, men advokaten gjør det klart at han vil gjøre alt han kan for å trenere beslutningen.

— Jeg innser at det er nytteløst å stanse en utlevering. Men det vil ikke bli mulig i løpet av helgen, slik myndighetene her har sagt. Grunnen er at vi vil innlevere en anke like før Spesialdomstolen her i Beograd stenger på fredag. Dermed vil den ikke kunne bli ferdigbehandlet før i neste uke, og først da kan utlevering skje, sier advokat Svetozar Vujacic.

- Viktig for ofrene

Sjefanklager ved ICTY, Serge Brammertz, sier at arrestasjonen av Karadzic er viktig for ofrene, som har ventet på dette i over ti år.

— Dette er også viktig for håndhevelsen av internasjonal rett, fordi det klart viser at ingen er hevet over loven og at før eller siden vil alle rømlinger bli brakt frem for retten, sier sjefanklageren. Han legger til at tidspunktet for utleveringen vil bli bestemt når tiden er inne.

Paul Sigve Amundsen