President Bush undertegnet selv sent tirsdag fullmakten fra Kongressen. USA har utpekt Osama bin Laden som hovedmistenkt bak de omfattende og velkoordinerte angrepene i forrige uke, da fire passasjerfly ble kapret i løpet av en time og tre traff terroristenes mål i hjertet av New York og Washington.

President Bush sa han er "ufravikelig forpliktet til å svare på terroren på en direkte, kraftfull og omfattende måte" da han informerte om foreløpig siste steg i de formelle forberedelsene til en militæraksjon.

Han takket Kongressens to kamre, Representantenes hus og Senatet, for å sette ham i stand til å gå til krig mot terrorister, og lovet å rådføre seg med Kongressen etter hvert som planen for militæraksjonen legges.

Nattøvelser i Stillehavet

Etter meddelelsen fra Bush i Washington opplyste en japansk militær talsmann at fly fra det amerikanske hangarskipet "Kitty Hawk" begynner nattøvelser i Stillehavet torsdag.

— Vi er blitt informert om at "Kitty Hawk" vil drive nattflygninger ved Iwojima en uke fra torsdag, opplyste kilden.

Nattøvelser innebærer normalt at hangarskipet om kort tid vil sette kurs for et område der det skal settes i gang operasjoner. Den japanske avisen Mainichi Shimbun siterer en japansk militær kilde som sier at hangarskipet kan sette kurs mot Indiahavet tidlig neste uke.

USS "Kitty Hawk" tilhører den sjuende amerikanske flåte, den største USAs marine har i fremmede farvann. Den opererer i vestlige Stillehavet, Indiahavet og Persiabukta, og har den japanske byen Yokosuka som fast havn.

Talibanrådet samles

Mens skyene trekker mer og mer opp, samles prestene i Talibans råd i Kabul, en dag forsinket, for å drøfte om Osama bin Laden skal utleveres. Presset er voldsomt, alt tyder på at USA vil slå hardt tilbake, og ingen andre en bin Laden er utpekt. Han gjemmer seg i Afghanistan, ryktene sier han har reist opp i fjellene.

Taliban-militsen, som bin Laden er gjest hos, erklærte tirsdag hellig krig mot USA og land som hjelper USA under eventuelle angrep mot Afghanistan.

Taliban har før avvist enhver mulighet for at bin Laden kan har planlagt terroristanslag fra Afghanistan, men for første gang sent tirsdag utelukket ikke Talibans ledere at bin Laden kan ha vært innblandet.

— Den som enn er ansvarlig for disse handlingene, Osama eller andre, vil vi ikke hjelpe, uttalte informasjonsminister Qudrutullah Jamal til nyhetsbyrået Reuters i Islamabad på telefon fra Kabul.

Men han understreket nok en gang Talibans krav står fast, at USA må legge fram bevis for at bin laden har vært involvert. Uten det ser militsen ingen grunn til å vende sin gjest ryggen.

SIGNATUR: President George W. Bush signerte i går dokumentet som fjerner all eventuell tvil. USA er klar for krig. FOTO: REUTERS