— For å oppnå fred vil jeg godta ethvert initiativ fra USAs president George W. Bush, uttalte Arafat til den amerikanske nyhetskanalen Fox News.

En fredskonferanse, hvor representanter fra en rekke land i Midtøsten skal delta, var ett av temaene som ble drøftet da USAs utenriksminister Colin Powell møtte Sharon søndag.

Sharon sa etter møtet at Powell hadde akseptert hans idé om en fredskonferanse. I Washington het det imidlertid at USA bare hadde erklært at de var åpne for idéen. Verken sted, deltakere eller tidspunkt skal ifølge amerikanske embetsmenn ha blitt bestemt.

Lang vei

Veien frem til en slik konferanse er uansett lang. Idéen er statsminister Ariel Sharons. Han ønsker at blant annet Israel, Egypt, Saudi-Arabia, Jordan, Marokko og palestinske representanter skal delta.

Det er imidlertid ifølge BBC tvilsomt at Sharon kommer til å gi erkefienden Arafat adgang til forhandlingsbordet, og dermed også lite trolig at palestinerne vil delta.

Dessuten fortsetter partene å kreve at den andre tar det første skrittet mot forhandlinger. Arafat knyttet søndag en eventuell fredskonferanse til en israelsk tilbaketrekning fra gjenokkuperte områder.

Den palestinske forhandleren Saeb Erekat mener dessuten at idéen om en regional fredskonferanse er «bortkastet tid», og at den ikke er en erstatning for fredsplanen som nylig ble vedtatt på et arabisk toppmøte i Beirut.

(NTB)

Foto: Reuters/Scanpix