THOMAS HEINE

JerusalemRasende aktivister med metallstenger og trestokker. Byger av råtne egg, flasker, lyspærer, maling, ketchup og matolje mot soldater og politifolk. Brennende bildekk og bosscontainere. Soldater med hjelmer og skjold. Vannkanoner og tåregass mot aktivister på taket av en gammel festning.

Helt stille gikk det ikke for seg da de israelske styrkene i går ryddet to bosettinger på den nordlige del av Vestbredden, Sanur og Homesh. Men ikke så urolig som militære talsmenn hadde advart om på forhånd. På samme måte som i Gaza holdt de jødiske bosetterne og de tilreisende sympatisørene seg hovedsakelig til passiv motstand da den siste sivile etappen av statsminister Ariel Sharons evakueringsplan i går ble gjennomført.

Ikke ett skudd

Samtlige 21 bosettinger i Gaza og fire i den nordlige delen av Vestbredden er nå ryddet for sivile israelere. Ikke ett skudd er blitt løsnet, ingen døde, ingen er blitt alvorlig såret, og ingen steder har sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og aktivister vært mer dramatiske enn det som er rutine ved f.eks. et EU— eller G8-toppmøte.

— Det har vært mindre vold enn vi hadde fryktet. En av årsakene er at rabbinere gjorde sitt for å dempe gemyttene, sa den israelske forsvarssjefen Dan Halutz i går.

En annen årsak var muligens at sikkerhetsstyrkene rykket inn i langt større antall enn tilfellet var i Gaza - forberedt på at de mest ekstreme aktivistene ville være bevæpnet med skytevåpen, noe som viste seg å være en uberettiget frykt.

Tv-bilder av bosettere som blir slept ut fra sine hjem, fra synagoger, fra barnehager. Mange hulkende, andre rasende mens de ropte skjellsord etter sikkerhetsstyrkene. Atter andre apatiske med tomme uttrykk i ansiktene, har brent seg inn på folks netthinner de siste syv dagene.

Men i det store og hele har det vært en enkel operasjon, hvor de ubevæpnede israelske styrkene har brukt et minimum av vold, gitt bosetterne mulighet for en siste bønnestund før evakueringen og oftere har fått våte uniformer av bosetternes tårer enn tomater eller kaustisk soda.

Sporadiske skudd

De militante palestinerne har holdt seg til sporadiske skytinger og rakettangrep, som ikke har kostet menneskeliv. Den mest dramatiske episoden under evakueringen var første dagen da en jødisk bosetter på Vestbredden skjøt og drepte tre tilfeldige palestinere i et desperat forsøk på å utløse en bølge av vold og dermed bremse evakueringen av bosettingene.

— Evakueringen av Gaza er en modig og historisk beslutning, sa palestinernes president, Mahmoud Abbas, i en telefonsamtale med Sharon sent mandag kveld - den første kontakten mellom de to ledere siden et kjølig toppmøte 21. juni.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende