THOMAS HEINE

Et israelsk nyvalg er rykket nærmere, etter at statsminister Ariel Sharon sent onsdag led nok et nederlag til mer konservative partifeller i Likud, landets dominerende regjeringsparti. Tross en intens og følelsesladet appell fra Sharon, valgte et solid flertall på Likuds ekstraordinære landsmøte i Tel Aviv — 843 delegater mot 612 - å støtte et forslag fra statsministerens rivaler som utelukker Arbeiderpartiets, det førende opposisjonspartiet, innmarsj i regjeringen. Avstemningen om et parallelt motforslag fra Sharon, som ville ha tillatt regjeringsforhandlinger med alle sionistiske partier, altså også Arbeiderpartiet, var mer knepen, men også her tapte Sharon med stemmetallet 765-753.

Ønsker stabil koalisjon

Sharon hadde på forhånd gitt uttrykk for at han ikke oppfattet landsmøtets beslutninger som bindende, og en erklæring utsendt av hans kontor i går gikk i samme retning.

«Statsministeren er oppsatt på å fortsette med tilbaketrekningsplanen (fra Gaza og fire bosettinger i den nordlige delen av Vestbredden) og den diplomatiske prosessen, og han vil forsøke å danne en stabil koalisjon», het det i erklæringen.

En stabil koalisjon, som støtter tømming av jødiske bosettinger, er kun mulig med deltakelse av Arbeiderpartiet.

Sharon har før ignorert sitt partis beslutninger. Da et stort flertall i partiet ved en uravstemning sa nei til flytteplanen i vår, presset Sharon likevel igjennom en prinsippbeslutning om planen i regjeringen.

Denne gangen kan han henvise til at regjeringens sammensetning ligger i hendene på parlamentet, Knesset, og ikke på Likuds landsmøte.

Begrenset spillerom

Men det nye nederlaget har ytterligere begrenset Sharons spillerom. Ca. halvparten av Likuds 40 Knesset-medlemmer vil trolig stemme imot en koalisjon med Arbeiderpartiet, enten fordi de selv er imot planene om å tømme bosettingene og/eller Arbeiderpartiet i alminnelighet, eller fordi de føler seg forpliktet av landsmøtets beslutninger. Dermed er det ikke sikkert det er flertall i Knesset for en slik koalisjon.

Ettersom landsmøtet bestemmer hvordan Likuds valgliste skal se ut til parlamentsvalget, ventes også noen av Sharons sympatisører å nøle med å støtte en koalisjon med Arbeiderpartiet fordi det ville tirre landsmøtets flertall.

Landsmøtet har også mulighet til å avsette Sharon som partiformann, selv om det ikke er nærliggende. Selv om et flertall i partiet er imot tilbaketrekningsplanen, er alle klar over at partiet i et valg vil få flere mandater med Sharon ved roret enn uten.

Sharons mest prominente rival, finansminister Benjamin Netanyahu, har holdt lav profil i den aktuelle striden, men står klar i kulissene hvis han ser flere svakhetstegn hos Sharon.

Tre muligheter

At Sharon plutselig skulle droppe flytteplanen og gå tilbake til en mer høyreorientert regjering, forekommer utenkelig, så mye prestisje som han etter hvert har satt inn på å få planen trumfet igjennom.

Sharon kan forsøke å fortsette med sin nåværende minoritetsregjering, men det blir i gitt fall en høyst komplisert balansegang. En annen mulighet er en folkeavstemning om evakueringsplanen, som ifølge meningsmålinger støttes av 60-70 prosent av Israels befolkning. Og en tredje, av mange observatører nå sett på som den mest sannsynlige, er et nyvalg innen det kommende halve året.