Den israelske statsministeren kom med den samme oppfordringen da han var på statsbesøk i Storbritannia tidligere i uken, bare for å bli fortalt at regjeringen til statsminister Tony Blair fortsatt vil følge EUs linje, og opprettholde kontakten med Arafat når de finner det hensiktsmessig, skriver nyhetsbyrået AFP.

— Bondevik leder kreftene i Norge som mener at Sharon har forandret seg. Han har vært en viktig støttespiller for Israel, stikk i strid med holdningen i norske medier og forskjellige politiske partier. Han tror Sharon er oppriktig, og gjennom dialog håper vi å bringe dette videre, sier den ikke navngitte israelske tjenestemannen til AFP.

Større press

Statsminister Sharon ba også den britiske regjeringen om å legge et større press på palestinske myndigheter for å arrestere kjente aktivister og inndra våpnene fra ytterliggående palestinske organisasjoner, skriver den engelske avisa The Independent.

Ifølge en diplomatisk kilde gjorde Sharon det klinkende klart for Blair at dersom ikke slike organisasjoner blir ødelagt, vil det bety en stor fare for Israel, og en enda større fare for eksistensen til den palestinske selvstyremyndigheten.

— Vi gjorde det helt klart at dersom ikke palestinerne gjør noe med de ytterliggående gruppene, får de ingenting, sier kilden til Independent.

Overta Hamas' rolle

Ariel Sharon ber også europeiske ledere om å overta de sosiale forpliktelsene til den ytterliggående organisasjonen Hamas, skriver avisen Jerusalem Post. Hamas har stor støtte i den palestinske befolkningen, især på Gazastripen, blant annet fordi organisasjonen driver skoler, helseklinikker og sørger for å dele ut mat ved behov.

Ved å ta over disse funksjonene kan Europa spille en viktig rolle i å undergrave støtten til Hamas og andre militante organisasjoner, fremholdt Sharon under en nærmere tre timer lang middag med Blair tirsdag kveld, ifølge en høytstående israelsk kilde.

Ifølge Jerusalem Post kommer over 50 prosent av Hamas' penger fra Saudi-Arabia, og andelen skal være økende.

NTB