— Det vil bli en full tilbaketrekning, men vi vil beholde en sperring rundt Ramallah og tilbaketrekningen vil skje skrittvis, sa en israelsk diplomat torsdag. Han opplyste ikke når tilbaketrekningen skal starte eller om hæren også skal trekke seg tilbake fra andre palestinske områder.

Zinni på vei

Den amerikanske utsendingen Anthony Zinni var torsdag på vei til Midtøsten der han skal forsøke å overtale partene til å inngå en våpenhvile, i tråd med et krav som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd tirsdag kveld.

Zinni skal bruke CIA-sjefen George Tenets våpenhvileplan når han møter partene i helgen. Etter planen skal han møte Yasser Arafat i Ramallah lørdag.

Tenet-planen ble utarbeidet i juni i fjor og tar til orde for en skrittvis atskillelse av de to partene. Hvis Zinni klarer å sette i verk våpenhvileplanen, kan partene ta fram Mitchell-kommisjonens anbefalinger som skal bane veien for mer varige politiske løsninger.

Volden fortsetter

Men voldshandlingene fortsatte torsdag.

I Gaza ble tre israelske soldater drept, da en palestinsk veibombe ødela en israelsk stridsvogn som eskorterte en bilkolonne med jødiske nybyggere. Både i Gaza og på Vestbredden fortsatte den israelske hæren sin jakt på væpnede palestinere.

Et medlem av den palestinske Al-Aksa-brigaden ble drept i et helikopterangrep nær byen Tulkarem på Vestbredden, og to medlemmer av organisasjonen Islamsk hellig krig ble drept av spesialstyrker i en landsby i nærheten.

Våpenhvile

Det israelske forsvarsdepartementet opplyste imidlertid at Israel og de palestinske myndighetene trolig vil erklære en våpenhvile som kan tre i kraft i begynnelsen av neste uke.

Den israelske hæren vil fryse sine operasjoner i Gaza og på Vestbredden, foreta symbolske tilbaketrekninger fra byer og flyktningleire og fjerne sjekkposter, opplyste avisen Haaretz torsdag. Men hæren vil foreta nye målrettede forebyggende aksjoner og stanse alle forsøk på å smugle våpen inn i de palestinske selvstyreområdene.

Ifølge avisen skal Israel stanse de militære raidene, men byggingen av nye bosettinger skal fortsette, fordi byggingen første skal stanses når den såkalte Mitchell-kommisjonens anbefalinger skal settes i verk, ifølge Israels egne tolkninger.

Varsler mer vold

Palestinske ledere har gjort det klart at de ikke vil forhandle om våpenhvile før Israel stanser sine militære aksjoner.

–Det blir ingen møter med noen israelere før de stanser aggresjonen og trekker seg tilbake fra alle (palestinske) byer, inkludert Betlehem, Ramallah og byene i Gaza, sa en Arafats rådgivere, Nabil Abu Rudaineh, torsdag.

Den ytterliggående organisasjonen Hamas har sagt at den ikke vil stanse voldsaksjonen under Zinnis opphold i Midtøsten.

— Alle palestinske grupper er fast innstilt på å fortsette motstandskampen, sa Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin. Han sa at flere titall kvinner og barn var blitt martyrer som følge av de siste israelske militæraksjonene i Ramallah på Vestbredden og i flyktningleiren Jabalya i Gaza.

— Vi vil ikke overgi oss på grunn av disse forbrytelsene. Fienden kommer til å betale en høy pris for disse kriminelle handlingene, sa han.

(NTB)

VARLSER TILBAKETREKKING: Statsminister Ariel Sharon.