Prosessen med å bringe den israelske statsministeren til bevissthet kan bli lang.

— Han er fortsatt tilknyttet respirator som hjelper ham, men statsministeren puster spontant, sa doktor Shlomo Mor-Yosef, direktør ved Hadassah-sykehuset i Jerusalem mandag.

— Jeg vil understreke at statsministeren begynte å puste selv i det øyeblikket vi reduserte mengden narkose.

Men tilstanden til Sharon er fremdeles kritisk etter at legene mandag morgen startet forsøkene på å bringe ham ut av bevisstløs tilstand. Talsmannen understreket at prosessen med å bringe Sharon tilbake til bevissthet kan ta timer eller dager.

— Det at han puster er det første tegnet på at det er aktivitet i hjernen hans, fremholdt Mor-Yosef.

Gradvis reduksjon

Sharons leger begynte gradvis å redusere mengden narkose, slik at Sharon om mulig kan gjenvinne bevisstheten.

Prosessen kan ta dager å fullføre, og den er avgjørende for å finne ut hvilke skader Sharon har fått av de kraftige hjerneblødningene han er blitt rammet av, og om han kan overleve.

Utenforstående eksperter sier det ikke er noen garanti for at han kan vekkes til bevissthet igjen.

Det hadde bare gått en time fra legene begynte å redusere narkosen til meldingen kom om at han hadde begynt å puste selv.

— Dette er et skritt, et første skritt, understreket Mor-Yosef, som tilføyde at situasjonen fortsatt er kritisk.

Gode sjanser Sharons kirurger sier det er gode sjanser for at han vil overleve. Men det er bred enighet blant medisinerne om at han har fått for store skader til å kunne vende tilbake til politikken.

Sharon har de siste årene dominert israelsk politikk som ingen annen politiker siden Israels grunnlegger og første statsminister David Ben-Gurion. Når han forsvinner fra israelsk politikk, vil han etterlate seg et stort tomrom.

Når virkningen av narkosen etter hvert blir borte, vil Sharons nevrokirurger nøye følge utviklingen hans, hvordan han reagerer på stemmer og andre stimulanser. Blant annet vil de nøye observere om han åpner øynene og beveger fingrene.

— De beste nyhetene vil være om Sharon våkner, og en lege sier «klem hånden min», og han gjør det, sier Azriel Perl, en ledende anestesilege i Tel Aviv som ikke tilhører legegruppen som behandler Sharon.