En anstrengt stillhet senket seg fredag over Midtøsten, etter at USA tvang Israel til å trekke sine styrker ut av Ramallah og andre palestinske byer.

De israelske stridsvognene rullet rett nok ikke langt, og beleiringen fortsetter, men for en gammel general som Sharon må tilbaketrekningen likevel fortone seg som et nederlag.

De siste dagers klare amerikanske fordømmelse er en ny erfaring for den israelske statsministeren, som samtidig er under økende press hjemme.

To statsråder forlot regjeringen tidligere i uka, i protest mot at det ikke blir brukt mer militær makt mot palestinerne, samtidig som utenriksminister Shimon Peres og hans arbeiderpartikolleger truer med å forlate regjeringen av motsatt grunn.

Israelere flest er også i ferd med å vende Sharon ryggen, skal man tro en meningsmåling gjengitt i avisen Ma'ariv fredag.

Den viser at hele 67 prosent av israelerne nå er misfornøyd med Sharons politikk overfor palestinerne, mens den generelle oppslutningen om ham er nesten halvert på tre måneder, fra 62 prosent i januar til 35 prosent i dag.

I målingen går hele 63 prosent av de spurte inn for å opprette en palestinsk stat, og nesten annenhver israeler, 45 prosent, mener samtidig at alle jødiske bosettinger i de okkuperte områder må avvikles,

Den to timer lange alvorspraten med USAs spesialutsending Anthony Zinni torsdag kveld, var trolig heller ikke lystig for Sharon, som i full offentlighet fikk smekk på fingrene av president George W. Bush tidligere i uka.

(NTB)

RUINER: En palestinsk gutt redder skolesekken sin fra ruinene av det som var hjemmet hans.
FOTO: REUTERS