Valget av Sharon setter et stort spørsmålstegn ved fredsprosessens videre skjebne, og en palestinsk talsmann sa at Sharons uttalelser under valgkampen ikke kan danne grunnlag for forhandlinger.

Den 72 år gamle generalen sikret seg 59,5 prosent av stemmene, mens statsminister Ehud Barak fikk 40,5 prosent, ifølge valgdagsmålinger som ble gjort for to TV-stasjoner og offentliggjort like etter at valglokalene stengte kl. 21.00 norsk tid. Det offisielle opptellingsresultatet er ventet kl. 01.00 norsk tid.

Barak gikk av i desember og skrev ut nyvalg på grunn av opptøyene i de palestinske områdene, og fordi det ikke lyktes regjeringen å komme fram til en fredsavtale med palestinerne.

Sharon har sagt at han vil forsøke å få med Baraks arbeiderparti i en ny nasjonal samlingsregjering. Tirsdagens ekstraordinære statsministervalg berører ikke sammensetningen av nasjonalforsamlingen Knesset.

Meningsmålingene viste at Sharon ledet med opp til 20 prosentpoeng på Barak, og i Sharons valghovedkvarter i Tel Aviv startet feiringen allerede før valgdagsmålingene var klare litt over kl. 2100.

Valgdeltakelsen var meget lav over hele Israel, og de siste offisielle tallene tydet på at bare 58 prosent av velgerne hadde avgitt stemme.

NTB Les mer: Valgdagen preget av voldRekordlavt frammøte ved valget Jagland bekymret for fredsprosessen Arafat håper fredssamtalene fortsetter

Valgdagsmålinger viser at Likud-lederen Ariel Sharon blir Israels nye statsminister. Flere voldsepisoder var med på å prege valgdagen. Foto: Scanpix