– Statsministerens tilstand er fortsatt kritisk, men stabil, sa Dr. Shlomo Mor-Yosef et halvt døgn etter at Sharon ble operert for en alvorlig hjerneblødning. Legene klarte å stanse blødningen etter at den 77 år gamle statsministeren lå på operasjonsbordet hele natt til torsdag.

Shlomo Mor-Yosef opplyste torsdag ettermiddag at han kom med opplysningene for å stanse rykter om at Sharons tilstand hadde forverret seg etter den sju timer lange operasjonen.

– Behandlingen går delvis ut på å holde trykket på kraniet nede de neste 24 timene, sa sykehussjefen.

Han kom ikke inn på hvor store hjerneskader Sharon kan ha pådratt seg, men tidligere torsdag opplyste avisen Haaretz at Sharon kan være lammet i halve kroppen.

Ute av politikken

Ifølge Haaretz vil Sharon neppe komme tilbake som toppleder i israelsk politikk.

– Dette ser svært ille ut. Jeg vet ikke om han noen gang vil komme seg igjen, sier en politisk kilde til avisen.

Statsminister Ariel Sharons slag kan snu opp ned på Israels politikk før valget 28. mars, og skaper stor usikkerhet for framtida til hans nye sentrumsparti, Kadima. Partiet har som mål å samle deler av de to gamle hovedfløyene i nasjonalforsamlingene Knesset for å tvinge gjennom en fredsløsning i Midtøsten.

Visestatsminister Ehud Olmert overtok onsdag kveld Sharons fullmakter som statsminister, og ledet torsdag morgen et krisemøte i regjeringen.

60 år gamle Ehud Olmert karakteriseres som Sharons høyre hånd og er en meget nær og lojal medarbeider. Men han har på ingen måte samme oppslutning fra velgerne som sin sjef.

Følte seg uvel

Sharon ble brakt i all hast til Hadassah-sykehuset i Jerusalem onsdag kveld fra gården sin i Negev-ørkenen, fordi han følte seg uvel. Det ble først meldt at han var rammet av et lite slag, slik han ble for to uker siden, men tilstanden viste seg snart å være mer alvorlig.

Innleggelsen skjedde dagen før Sharon skulle legges inn for å få utført en planlagt operasjon for å reparere et lite hull i hjertet.

Hjerteproblemene ble oppdaget etter at han 18. desember ble rammet av et mindre slag.

Sharon er overvektig, og USAs president George W. Bush rådet ham etter det forrige slaget til å gå på diett. Bush sa torsdag at han ber for Sharon, «en fredens og motets mann», ifølge den amerikanske presidenten.

Den israelske statsministeren har også mottatt ønsker om god bedring fra en rekke andre ledere, blant dem palestinernes statsminister Ahmed Qurie.

Forberedte valgkamp

Sharon blir 78 neste måned. Han var i full gang med å forberede valgkampen før valget i Israel i mars, og var innstilt på å stille som statsministerkandidat for sitt nydannede sentrumsparti Kadima.

Han dannet partiet etter de harde, interne kampene i det israelske høyrepartiet Likud, som oppsto etter at Sharon i fjor trakk både soldater og jødiske bosettere ut av den palestinske Gazastripen.

Sharons slag skaper stor usikkerhet foran valget i Israel 28. mars. Meningsmålinger har vist at hans nye parti lå an til å vinne valget, men hele partiet var bygd opp rundt Sharons person, og det er ingen andre sterke politikere som står klar til å overta dette ledervervet.

Selv om operasjonen natt til torsdag viser seg å ha vært vellykket, vil det trolig ta uker eller måneder før Sharon er restituert – om han noen gang blir det.

RAMMET AV SLAG: Ariel Sharon ble i går rammet av et alvorlig slag.I natt var det ingen som kunne si noe av konsekvensene av statsministerens sykdom eller om han noen gang kan kommetilbake i politikken.FOTO: OLEG POPOV, REUTERS