Politisk har Ariel Sharon lenge drevet bort fra det høyreorienterte Likud-partiet. Men han har følt at partiet har hemmet ham i arbeidet for å finne en løsning på Palestina-spørsmålet.

Han har altså ført «fredsarbeidet» på to fronter: I en tilsynelatende kompromissløs holdning til den palestinske selvstyremyndighetene, og i en kamp for å få Likud-partiet til å komme med noen innrømmelser for å få i stand en fredsløsning.

MYE TYDER PÅ at det var Sharons beslutning om å gi opp Israels okkupasjon av Gaza, og den motstanden han møtte i egne rekker, som førte til den endelige beslutningen om å bryte med partiet.

Sterkt medvirkende har det også vært at Sharons mangeårige politiske partner, visestatsminister Shimon Peres, for vel en uke siden ble kastet som leder av Arbeiderpartiet og erstattet med fagforeningslederen Amir Peretz. Peretz ønsker Arbeiderpartiet ut av regjeringen.

For å forhindre at regjeringen skulle bryte sammen, gikk Sharon for noen dager siden med på at det skal holdes tidlig nyvalg i Israel, antagelig i februar eller mars.

At han nå bryter med Likud-partiet, er en del av forberedelsene til å etablere et mer sentrumsorientert parti som skal delta i det kommende valget.

MENINGSMÅLINGER har vist at et Likud ledet av Sharon vil slå Arbeiderpartiet ledet av Peretz, som ikke har tillit hos velgerne. Årsaken er bl.a. konflikten med palestinerne.

De samme målingene viser at et nytt Sharon-parti vil få det samme antall representanter i nasjonalforsamlingen som Arbeiderpartiet — 28 av 120 plasser. Men han vil klart slå «rest-Likud» ledet av hans erkerival Benjamin Netanyahu. Det vil bare få 18 plasser, ifølge en beregning gjort av avisen Yedioth Ahronoth.

Netanyahu har ledet opposisjonen mot oppgivelsen av Gaza, der Sharon kommer i møte det palestinske kravet om «land for fred».

Israelske aviser spekulerer i om det nye partiet vil få navnet «Jeg har ikke noe annet land» eller «Det nye liberale partiet».