Den 22 år gamle palestineren ble skutt da han og en annen mann nærmet seg en israelsk militæravdeling nær byen Hebron. Soldatene trodde de to forberedte et angrep, men det viste seg senere at de var ubevæpnet.

Israels forsvarsdepartement ga landets væpnede styrker ordre om å "vise tilbakeholdenhet" i sine operasjoner i palestinskkontrollerte områder. Palestinerne må få sjansen til selv å bekjempe terroren, sa en sikkerhetstalsmann.

Uklart

Men det forelå få detaljer om hva slags innskrenkninger i operasjonene det er snakk om, eller hvor lenge de skal stå ved lag. Det var blant annet uklart om israelerne vil avstå fra å angripe militante palestinske grupper.

Ifølge diplomater i Jerusalem ble Sharon overtalt til å be hæren besinne seg, etter samtaler mellom hans forsvarsminister Biyamin Ben Eliezer og to framtredende palestinske tjenestemenn. Ben Eliezer møtte fredag Yasser Arafats sikkerhetssjefer Jibril Rajoub og Mohammed Rashid.

Ben Eliezer og utenriksminister Shimon Peres ønsker ifølge israelsk kringkasting at palestinernes president må få slippe ut av husarresten Sharon og hans ministre skulle søndag drøfte spørsmålet om å oppheve blokaden som sperrer Arafat inne i hans hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden, ble det meldt lørdag.

Truer

Minister for infrastruktur Avigdor Lieberman sa lørdag at han vil forlate regjeringen og trekke tilbake sitt partis støtte til Sharon, dersom Arafat slipper ut av husarresten.

— I så fall vil jeg kalle sammen til møte i partiet, og partiet vil forlate regjeringen innen ei uke, sa Liberman, som regnes som hauk og leder det moderate høyrepartiet Beitenu.

Samtidig er det klart at regjeringen vanskelig kan fortsette å holde Arafat avskåret fra omverdenen, uten at det framstår som løftebrudd. Fredag pågrep palestinsk politi tre menn som er mistenkt for drapet på Israels minister for turisme Revaham Zeevi i oktober i fjor.

Israelerne hadde satt en slik pågripelse som hovedbetingelse for å løsne grepet om Arafat og de selvstyrte palestinske områdene. Sharon sa etter arrestasjonen at han ikke ville foreta seg noe, før de tre mennene er stilt for retten eller utlevert til Israel.