Den har ikke regjeringens støtte, sier Sharon.

Peres enig med Korei

Israels utenriksminister Shimon Peres skal ifølge internasjonale nyhetsbyråer ha blitt enig med presidenten i palestinernes lovgivende forsamling, Ahmed Korei, om en skisse til endelige fredsforhandlinger.

Skissen, som nyhetsbyrået AFP er kommet i besittelse av, inneholder fire punkter, blant annet israelsk anerkjennelse av en palestinsk stat og en tidsramme for en endelig avtale.

Planen ligner en tekst som ble offentliggjort i den israelske avisa Yediot Aharonot lille julaften, og skal ha blitt foreslått av Peres.

Korei har bekreftet at det har vært samtaler, men benekter at man har blitt enige om noen avtale.

— Intet mandat

Ariel Sharon tok på et partimøte i Tel Aviv torsdag sterk avstand fra planen, og ga inntrykk av at han ikke var innforstått med utenriksministerens initiativ.

— Jeg har sagt klart og tydelig til hele regjeringen at før man diskuterer en palestinsk stat, skal man diskutere det innad i regjeringen, sa Sharon ifølge avisa Ha’aretz’ nettutgave.

— Dette er ikke blitt diskutert, derfor har det verken gyldighet eller noe mandat. Hvis og når den dagen kommer, er det regjeringen som skal diskutere saken, sa Sharon, som understreket at han vil lede slike forhandlinger personlig.

Sharons ord har øyensynlig hatt liten virkning på Peres. I en uttalelse fra utenriksministerens kontor het det at Peres vil opprettholde sine kontakter med palestinerne uansett.

På palestinsk side ble det hevdet at forhandlingene gjenopptas over helgen når Korei kommer tilbake fra konsultasjoner i Egypt og Jordan.

71 prosent av palestinerne vil at samtalene med Israel skal gjenopptas, og 60 prosent støtter Arafats oppfordring til våpenhvile, ifølge en undersøkelse som er gjennomført av Palestinian Center Survey and Policy Research.

Betlehem

Israel hevet delvis blokaden av Betlehem fredag. Palestinerne fikk dermed mulighet til å reise inn og ut av byen via to israelske veisperringer. Veien inn til Jerusalem var imidlertid fortsatt stengt. Sperringene ble fjernet for å gjøre det lettere for kristne å feire jul.

Lettelsen i blokaden, vil ikke hjelpe palestinernes president Yasser Arafat. Han får ikke forlate Ramallah før han har arrestert dem som sto bak drapet på turistminister Rehavam Zeevi. Forbudet gjelder foreløpig fram til etter den ortodokse julefeiringen 6. januar.

- Urimelig

Statsminister Kjell Magne Bondevik kritiserer Israels behandling av Arafat.

— Jeg synes det er urimelig at Israel har nektet Arafat denne muligheten, sier Bondevik til NRK. Bondevik understreker at Arafat også er kristne palestineres leder, og at han derfor burde få delta på julemesser i Betlehem.

— Det tjener ingen god hensikt å forsøke å neglisjere den valgte palestinske lederen, sier Bondevik

Både USA og andre land har kritisert det israelske forbudet, og generalsekretæren i det palestinske selvstyret, Ahmed Abdel-Rahman, kalte avgjørelsen en provokasjon som setter alle forsøk på å gjenopprette ro og orden i fare.

(NTB)