London: Den amerikanske etterretningstjenesten CIA syslet angivelig med planer om å fabrikkere opptak som skulle «avsløre» den irakiske diktatoren som homse.

De forsøkte seg med FN-resolusjoner, våpeninspektører og trusler for å få veltet Iraks diktator, Saddam Hussein, men like lite hjalp det. Tvert imot virket det som Saddam holdt fast på makten mens han gjorde narr av verdenssamfunnet.

En dobbeltgjenger

En gruppe ansatte i CIA erkjente at det åpenbart måtte andre og langt sterkere midler til for å få Saddam Hussein til å slippe jerngrepet. De ga seg i kast med planleggingen av et opplegg som skulle provosere den irakiske befolkningen til å stå opp mot Saddam. Det er en tidligere ansatt i den amerikanske etterretningstjenesten som forteller dette til avisen The Washington Post.

Planen var at diktatoren ... skulle «fanges» på et skjult opptak mens han hadde sex med en tenåringsgutt

Om inspirasjonen kom fra den amerikanske hotellarving Paris Hiltons indiskré sexvideo, som sirkulerte på nettet og gjorde henne verdensberømt, sier historien ingen ting om, men ideen var – i store trekk – mer eller mindre identisk.

CIA hadde planer om å lage lignende opptak av Saddam Hussein. Planen var at diktatoren, eller rettere sagt en dobbeltgjenger som kunne gå for å være diktatoren selv, skulle «fanges» på et skjult opptak mens han hadde sex med en tenåringsgutt.

Fikk ingen filmdebut

Planen var angivelig at en dokumentasjon for en slik form for oppførsel ville skape så stor harme blant landets overveiende muslimske befolkning, at det ville være en enkel sak for britiske og amerikanske tropper å rykke inn og fjerne ham fra makten med de irakiske borgernes velsignelse.

Men Saddam Hussein, som i sin tid var med på å iscenesette en film om sitt eget fantastiske liv og veien til toppen av Iraks politiske pyramide, kom aldri så langt at han filmdebuterte hos CIA.

Forslaget ble forkastet av ledelsen i CIA, som heller ikke ga grønt lys for en annen plan som involverte Saddam Hussein. Gruppen som hadde en forkjærlighet for propagandafilm, foreslo at CIA i stedet for skulle produsere falske nyhetsinnslag som på strategiske tidspunkt skulle avbryte de vanlige sendingene på Iraks TV. Nyhetsinnslagene skulle meddele befolkningen at Saddam Hussein hadde overdratt makten til sønnen Uday, som var fryktet for sin bestialske oppførsel og forkjærlighet for tortur og drap. Tankegangen hos CIA var at denne opplysningen ville fremprovosere en oppstand som igjen ville lette de alliertes fremmarsj i Irak.

Men heller ikke denne planen kom lenger enn til møtelokalene.

Bin Laden på kjøret

Litt bedre gikk det åpenbart for gruppens planer om å forsøke å miskreditere verdens mest ettersøkte mann, Osama bin Laden. Ifølge den tidligere CIA-ansatte som snakket med Washington Post, eksisterer det en iscenesatt CIA-film som forestiller mannen som sto bak bombeangrepene 11. september 2001, sittende ved et leirbål. Her tar Osama bin Laden— kopien for seg av drikkevarer i store mengder, og skryter av bedriftene sine. Ikke hva angår global terrorisme eller oppbyggingen av al Qaida, men om sine personlige seksuelle erobringer av unge menn.

Artikkelen fortsetter under bildet

OSAMA BIN LADEN omgitt av sine nærmeste medarbeidere. Bare drikkevarene mangler ... På CIA-filmen er mannen som går for å være Osama bin Laden, omgitt av statister som består av etterretningstjenestens mer mørkhudede personale. De spiller håndlangere og livvakter for bin Laden.

Aldri offentliggjort

Filmen er aldri offentliggjort, og en talsmann for CIA har ikke villet bekrefte om opptakene av den stordrikkende Osama bin Laden eksisterer eller ikke.

— Uansett hva, så var det tydeligvis ingen av disse planene som ble satt ut i livet, sier en talsmann for CIA til Washington Post.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN