Republikanerne strever med å begrense skadevirkningene av sexskandalen rundt Mark Foley, mens mediene krever gransking og ber velgerne ha saken i bakhodet når de går til valg.

Foley trakk seg fra Representantenes hus fredag etter avsløringene om at han har sendt e-post med seksuelt innhold til tenåringer. Den yngste av mottakerne av e-postene skal ha vært 16 år og jobbet i Foleys stab.

TV-stasjonen ABC har nå offentliggjort detaljer fra e-postene som antyder et mulig forhold mellom Foley og 16-åringen.

De intime e-postene publisert av ABC inneholder «internett-kyss» og planer om å treffes på et senere tidspunkt.

Krever gransking

Avisa Washington Post krevde onsdag at Representantenes hus setter i gang en uavhengig gransking for å undersøke oppførselen til de folkevalgte.

New York Times rådet på sin side velgerne til å gå til stemmeurnene med kunnskapen om skandalen i bakhodet.

I et forsøk på å forklare seg har Foley satt sine seksuelle tilnærmelser i sammenheng med at han selv ble misbrukt av en geistlig person da han var tenåring.

– Ifølge ekspertene jeg har snakket med, kan kombinasjonen av alkohol og psykiske problemer føre til slik upassende oppførsel som Mark Foley har påtatt seg det fulle ansvar for, sa Foleys advokat David Roth på en pressekonferanse tirsdag.

Roth la til at hans klient ble misbrukt da han var tenåring, men at Foley selv ikke har hatt seksuell kontakt med mindreårige.

Advokaten uttalte videre at politikeren nå står åpent fram som homofil.

– Reagerer med avsky

Men mange ledende republikanere har oversett forklaringene og i stedet fortsatt å holde ham ansvarlig for at presset øker på republikanerne i forkant av mellomvalget til Kongressen neste måned.

– Han har brakt både seg selv og Kongressen i vanry, sier de to republikanerne Mike Pence og Joe Pitts i en felles uttalelse.

E-postskandalen har også ført til beskyldninger om at ledende republikanere kan ha kjent til e-postene, men at de har gått inn for å overse dem. Republikanernes leder i Representantenes hus, Dennis Hastert, er blitt møtt med krav om at han må gå av, noe han har avvist blankt.

President Bush sa tirsdag at han reagerer med avsky på opplysningene om Foleys oppførsel

– Jeg reagerer med avsky på avsløringene, og jeg er skuffet over at han har brutt tilliten til dem som valgte ham, sa Bush.

Kan tape stemmer

Skandalen kan føre til at republikanerne taper viktige stemmer i valget neste måned.

En meningsmåling viser at demokratene i USA leder over republikanerne i kampen om elleve av 15 svært viktige seter i forkant av kongressvalget 7. november.

Det betyr at et flertall i Representantenes hus kan være innen rekkevidde for demokratene, ifølge målingen som er gjort for nyhetsbyrået Reuters av Zogby.

Skandalen rundt Mark Foley øker i omfang og presset på republikanerne øker i forkant av mellomvalget til Kongressen.
YURI GRIPAS