GUNNAR WIEDERSTRØM

TOR LEIF PEDERSEN

gunnar.wiederstrom.no

bt.no var med i dag da den første fellen ble satt ut på hemmelig sted ikke så langt fra der dyrene har vært observert tidligere i måneden.

— Vi håper fellen kan stå i fred for folk, sa viltforvalter Tore Løne hos fylkesmannen, da han og kollegaen i Bergen, Hallvard Sandven bukserte fellen på plass tidlig lørdag.

I området rundt fellen kastet Løne ut bananer.

— Vi har fått vite at disse dyrene er svært glade i bananer. De har god luktesans. Jeg håper dette kan lokke dyret til fellen.

Fellen er et stort avlangt metallbur med en vippedør i ene kortenden. I fellen legges bananer som åte. Når dyret trakker oppå den delen av buret der åtet ligger, faller døren i buret ned og dermed slipper ikke dyret ut.

— Vi fanger dyret levende. Hva som så skal skje med det er opp til andre å bestemme, sier Løne.

— Hvordan kan dere være sikre på at andre dyr ikke går i fellene?

— Hadde vi lagt ut kjøtt eller fisk, kunne vi ha risikert både katt og andre dyr i fellen. Men bananer lokker trolig bare vaskebjørn, sier Løne.

— Tror du dette er tilstrekkelig til å få fatt i dyrene som er på frifot?

— Det er i hvert fall et anstendig forsøk på å fange dyrene i live.

Mannen som har innrømmet å ha importert vaskebjørn og nesebjørn ulovlig til Norge har sittet i avhør de siste dagene. Politiet er i tvil om mannen forteller hele sannheten om dyreimporten. Den kan være langt mer omfattende enn først antatt. Bare 50 meter fra mannens bolig fant dyrevernsnemnda i går kveld et nytt dyr i en grøftekant.

— Dette er et dyr vi ikke kjenner fra norsk eller europeisk fauna, sier Løne.

Han tror dyret er en slektning av chinchillaen som lever i Andesfjellene.

— Kan dette dyret overleve på Vestlandet.

— Det tåler nok kulden, men er ikke vant til vårt våte klima. Jeg tør ikke si sikkert om dyret kan overleve.

Nå ligger dyret i en fryser. Mandag blir det fraktet til zoologisk museum for om mulig å foreta en sikkert artsbestemmelse.

UKJENT DYR: Dette dyret ble funnet i en grøftekant 50 meter fra boligen til mannen som har innrømmet å ha smuglet vaskebjørn og nesebjørn inn i landet.
GUNNAR WIEDERSTRØM
BJØRNEFELLE: Viltforvalterne Tore Løne og Hallvard Sandven setter ut bjørnefelle i Fana.
GUNNAR WIEDERSTRØM