Presset øker på flyprodusent Airbus og motorprodusenten Rolls-Royce en uke etter at et Qantas-fly måtte nødlande etter den dramatiske hendelsen. Onsdag satte Singapore Airlines tre av sine elleve A380-fly på bakken for «sikkerhetsmessige» motorendringer.

Qantas har satt hele sin flåte på bakken, og ifølge Qantas-sjefen Alan Joyce viser selskapets undersøkelser at flere motorer av samme type viser tegn på feil.

Rolls-Royces aksjer har falt dramatisk etter hendelsen i forrige uke, og tirsdag måtte selskapet understreke at det er i ferd med å finne årsaken til feilen. Ifølge selskapet er det helt klart at hendelsen er koblet til deres Trent 900-motor.

Ingen andre selskaper har så langt fulgt Qantas og Singapore Airlines eksempel, men de to flyselskapene har to av verdens yngste flyflåter og blir fulgt nøye av andre aktører i bransjen.

Det er i dag 37 Airbus A380-maskiner i drift, og flere er under levering. Singapore Airlines bekreftet onsdag at selskapets bestilling på åtte nye gigantfly fra Airbus står ved lag.

Også Rolls-Royce ventes å komme seg raskt på beina dersom selskapet klarer å overbevise om at det tar de grepene som må til, sier luftfartsanalytiker Shukor Yusof hos Standard and Poor's i Singapore.