Havana: Løslatelsen av 52 politiske fanger på Cuba er det største antallet fanger som frigis etter at Raul Castro formelt tok over makten i 2008.

— Vi er svært fornøyde. Med viljen til å finne en løsning i spørsmålet om politiske fanger, åpner det seg en ny epoke for Cuba, en «vårløsning», sa den spanske utenriksministeren Miguel Angel Moratinos etter møtet med president Castro onsdag.

Gjennombruddet kommer etter lang tids diplomati, hvor Moratinos som representant for ikke bare spansk, men også europeisk diplomati, har vært sentral.

Kirkediplomati

Sentral har også den katolske kirken på Cuba vært, og det var Havanas erkebiskop og kardinal Jaime Ortega som annonserte beslutningen om løslatelse.

Totalt 52 fanger skal nå løslates. Fem ble sluppet fri allerede onsdag, mens de resterende 47 skal settes fri i løpet av de kommende månedene.

De første løslatte skal sammen med familiene sine få reise til Spania, opplyste kardinal Ortega. Alle de 52 som nå skal frigis ble arrestert i en og samme politiaksjon i 2003, og ble dømt til alt fra seks til 28 år i fengsel.

Ikke siden 101 fanger ble løslatt etter at Pave Johannes Paul II besøkte øyen i 1998 har så mange fanger blitt løslatt på en gang.

Sultestreik

Cubas posisjon i fangespørsmålet har lenge vært at myndighetene ikke vil la seg presse til å løslate noen av de 167 politiske fangene som antas fengslet på øyen.

Men cubanerne ser også gjerne at oppmerksomheten ledes bort fra personer som Guillermo Farinas, en regimekritiker som har sultestreiket for løslatelse av fangene i mer enn fire måneder fra sitt hjem.

Før noen av våre brødre står ute på gaten, stoler jeg ikke på myndighetene

Guillermo Farinas, sultestreikende regimekritiker

Den katolske kirken kom for alvor på banen i midten av mai, da flere sultestreiker satte søkelys på de politiske fangenes situasjon.

Løftet om frigivelsen av 52 fanger gir endelig uttelling for år med spansk engasjement, men ønsket om å redde Farina, som er døden nær etter fire måneder uten mat, har også bidratt til gjennombruddet, ifølge AFP.

Vil se med egne øyne

Farinas krevde først 25 løslatte fanger for å ende sultestreiken, men senket kravet til fem da han hørte at meklingen organisert av kirken var satt i gang.

— Jeg er skeptisk. Før noen av våre brødre står ute på gaten, stoler jeg ikke på myndighetene, sa Farinas på telefon fra byen Santa Clara, etter at nyheten fra Havana ble kjent onsdag.

— Jeg er lamslått. Vi hadde forventet 10,12 kanskje 15, sier Laura Pollan. Også lederen for bevegelsen Kvinnene i hvitt, som representerer familiene til de 75 som ble fengslet i aksjonen i 2003, har vanskelig for å tro at nyheten kan være sann.

— Først når alle 75 er ute, vil jeg tro det, utbrøt Pollan.