Røyken lå tjukk etter flere voldsomme branner.

Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner for å stanse en gruppe demonstranter som hadde samlet seg i Strasbourg i forbindelse med NATO-toppmøtet. En anarkistisk utbrytergruppe fra en demonstrasjon med flere tusen aksjonister satte fyr på blant annet et hotell og et kjøpesenter.

Knuste og plyndret

Maskert ungdom kastet brannbomber, tente på bildekk, knuste butikkvinduer og plyndret butikker. Også en gammel grensepost mellom Frankrike og Tyskland ble påtent.

Demonstrantene klarte en stund å tvinge politiet til å trekke seg tilbake fra området, før politiet omgrupperte og forsøkte å få kontroll over situasjonen igjen.

Ifølge fransk politi kom om lag ti personer til skade i urolighetene, men ingen av skadene skal være alvorlige. Også flere personer ble arrestert, men det var lørdag kveld ikke kjent hvor mange pågripelser som var blitt gjort.

Verst på fransk side

De verste opptøyene fant sted på den franske siden av Europabrua, en vei over Rhinen som binder Frankrike og Tyskland sammen, fem kilometer fra konferansesenteret der NATO-landenes stats— og regjeringssjefer var samlet.

Både fransk politi og brannvesen ble satt inn i arbeidet med å slukke brannene. Ifølge innbyggere i området tok det en stund før redningsmannskapene kom til stedet.

— Jeg kan ikke tro at IBIS-hotellet brenner når det er så mange politimenn her. Det er sånt man ser på TV, men det er noe helt annet når det skjer i vår egen by, sier Dany Herrenschmidt.

- Krigslignende tilstander

Demonstranter som ønsker at NATO-alliansen blir oppløst, har gått inn for å forstyrre lørdagens jubileumstoppmøte.

Men arrangørene av demonstrasjonen er sjokkert over all uroen.

— Jeg er veldig sint. Dette skulle bli en fredelig demonstrasjon. Men i stedet for å se fredelige bilder i kveld, kommer vi til å få se bilder av krigslignende tilstander, sier Marie-George Buffet fra det franske kommunistpartiet.

Mellom 10.000 og 30.000 personer deltok i demonstrasjonene i Strasbourg lørdag.

AFP
REUTERS/SCANPIX
SER PÅ: Fransk opprørspoliti ser på brannen som herjet et kjøpesenter på grensen mellom Tyskland og Frankrike lørdag.
REUTERS/SCANPIX
AP/SCANPIX