Den nye innenriksministeren, Dusan Mihajlovic, kom med opplysningene da han fredag fortalte hvordan det serbiske sikkerhetspolitiet opererte under president Slobodan Milosevic. Sikkerhetspolitiet var underlagt innenriksdepartementet.

Sikkerhetspolitiet bedrev dessuten med utstrakt ulovlig overvåking og avlytting av fremtredende personer i Serbia, blant annet tre som senere ble utsatt for attentat. To av dem er drept. Opposisjonspolitikeren Vuc Draskovic slapp unna med livet i behold.

Opposisjonen som har overtatt makten i Beograd har lenge hevdet at sikkerhetspolitiet var oppover ørene innblandet i politiske drap, noe den forrige sjefen for politiet, Rade Markovic, har fullstendig benektet.

Nå skal fire tidligere politioffiserer stilles for retten, tiltalt for ulovlig avlytting av en rekke personer. De fire er nære medarbeidere av Markovic. Han ble arrestert i februar for å ha gitt ordre til attentatforsøket på Draskovic i 1999. Draskovic er en av personene som ble avlyttet, bekreftet Mihajlovic.

De andre er Slavko Curuvija, avisutgiver og Milosevic-kritiker som ble drept i april 1999, og Arkan, den beryktede militslederen som ble likvidert i lobbyen på et hotell i Beograd i januar i fjor.

De fire politimennene som er tiltalt, har klart å ødelegge bevis fra overvåkingen, men Mihajlovic sier de har tilstått og at det er mange vitner som kan bekrefte det som foregikk. Også den tidligere sikkerhetssjefen Markovic vil få utvidet tiltalen med ulovlig overvåking, opplyste innenriksministeren.

NTB