Serbiske myndigheter er snart ferdig med tiltalebeslutningen, sier statsminister Zoran Djindjic.

Under et besøk i USA fredag stilte Djindjic i utsikt at Milosevic kan bli utlevert til den interna-sjonale krigsforbryterdomstolen i Haag om noen måneder, etter at rettssaken på hjemmebane er ferdig.

— Han har begått så mange forbrytelser i løpet av sine 12 år ved makten at det er vanskelig å finne ut hvor vi skal begynne, sa Djindjic til pressen i utenriksdepartementet i Washington etter samtaler med USAs nye utenriksminister Colin Powell.

Den nye nasjonalforsamlingen i Serbia skal samles om få dager for å utnevne en riksadvokat og etablere et rettssystem. Når det er gjort, kan rettssaken mot Milosevic begynne, sa statsministeren.

— Innen 10 til 14 dager vil vi ha noe å presentere, lovet Djindjic.

Til Haag? Djindjic kalte krigsforbrytertiltalen for «et internt serbisk problem», da det ble spørsmål om å samarbeide med krigsforbryterdomstolen i Haag.

— Vi må snakke om det som er skjedd, få frem fakta og klare å forholde oss til realitetene. Om noen få måneder kan vi begynne å samarbeide om en utlevering. Vi er parat til å begynne sam-arbeidet med en gang for å få frem fakta, sa Djindjic.

Senere fredag stilte justisminister Vladan Batic seg positiv til å samarbeide med krigsforbryter-domstolen og utlevering av tiltalte, i et intervju i den statlige serbiske TV-kanalen RTS.

— Haag-domstolen er et faktum og uunngåelig. Før eller senere må vi samarbeide med den og utlevere de tiltalte. Jo før, jo bedre, sa Batic.

Djindjic sa møtet med Powell var svært vellykket, og var veldig fornøyd med at den nye ameri-kanske regjeringen støtter initiativene fra Djindjics egen regjering.

Hjelp avhenger av utlevering Støtten fra USA er mer enn verbal, men den økonomiske hjelpen avhenger av om Serbia utleverer Milosevic til domstolen i Haag.

To amerikanske senatorer, republikaneren John McCain og demokraten Joseph Lieberman, gjorde det klart for Zoran Djindjic fredag at USA forventer «fullt samarbeide med krigsforbryterdomstolen». Det betyr at Milosevic, general Ratko Mladic og flere tiltalte frontfigurer fra Milosevic-regimet, må sendes til Haag og stilles for retten der.

McCain og Lieberman, sistnevnte var Al Gores visepresidentkandidat sist høst, har tidligere snakket med Jugoslavias president Vojislav Kostunica om betingelsene for et bedre forhold mellom Jugoslavia og USA.

Kostunica har avvist krigsforbryterdomstolens krav om utlevering, og ga domstolens sjefankla-ger Carla del Ponte, et lite hyggelig besøk i Beograd 23. januar. Statsminister Djindjic har vist en mindre steil holdning, for Serbia har ikke noe valg.

— Amerikansk hjelp, inklusive en første hjelpepakke på 100 millioner dollar, avhenger av samarbeide med Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag, har Lieberman sagt til det serbiske nyhetsbyrået Beta.