Innmarsjen i sektor B, som er den midtre delen av den åtte mil lange og fem kilometer brede sonen, begynte torsdag. Kjøretøyene rullet veldig langsomt fram noen steder, fordi minene ligger tett i bakken.

Norske soldater fra Task Force Viking inngår sammen med svenske og britiske soldater i KFOR-styrken som overvåker innmarsjen.

På Saren-høyden nord i sektor B utløste et kjøretøy en mine, uten at noen kom til skade. I den sørlige delen av sektoren ble de jugoslaviske styrkene beskutt med håndvåpen, i strid med våpenhvilen som Beograd og de albanske opprørerne har inngått.

Det har i flere måneder vært sporadisk skyting i buffersonen som opprinnelig var det demilitarisert område, men ble inntatt av den kosovoalbanske geriljaen UCPMB. NATO opprettet sonen i Sør-Serbia langs grensen til Kosovo-provinsen etter sin 78 dager lange militæraksjon mot Jugoslavia i 1999, for å skille serbiske sikkerhetsstyrker og den kosovoalbanske geriljaen UCK og hindre nye kamper.

I mars fikk serbiske styrker for første gang etter Kosovo-krigen rykke inn i deler av buffersonen. Før det hadde bare lett bevæpnet serbisk politi adgang til sonen.

"Aksjon Bravo" Klokka 8.00 torsdag morgen satte øverstkommanderende for Jugoslavias væpnede styrker i Sør-Serbia, general Ninoslav Krstic, i gang "Aksjon Bravo". Rundt 4.000 soldater og halvmilitært politi begynte å rulle inn med stridsvogner og pansrede militærkjøretøyer i sektor B, den siste av i alt fire sektorer.

Krstic forklarte før det hele startet at "Aksjon Bravo" er en defensiv aksjon, og de serbiske soldatene ikke vil bruke våpen med mindre de må forsvare seg. Det er likevel uklart om hæren skjøt tilbake da de ble angrepet i sør. Hendelsene er rapportert til den NATO-ledete fredsbevarende styrken (KFOR) som overvåker utplasseringen i sektoren..

NATO har godkjent at den jugoslaviske hæren nå tar tilbake kontrollen over hele området, og har latt Beograd utplassere serbiske soldater i flere omganger fra begynnelsen av mars. Den albanske geriljaen, som kaller seg Frigjøringshæren for Presevo, Medvedja og Bujanovac (UCPMB), har base i den midterste sektoren. Opprørerne har hatt som mål å legge hele territoriet som buffersonen strekker seg over, til Kosovo-provinsen.

Overgir seg Rundt 440 av UCPMBs geriljasoldater har levert fra seg våpnene og overgitt seg innen fristen for amnesti gikk ut torsdag, samme dag som Serbia fikk tilbake hele buffersonen.

–Vi er veldig tilfreds med at disse mennene overga seg frivillig, sier talsmann for KFOR-styrken, Axel Jandesek.

KFOR-sjef Thorstein Skiaker kunngjorde amnestiet 15. mai som et tilbud til geriljasoldatene som har skjønt at det er fånyttes å fortsette kampen om territorium, og som ønsker å vende hjem til et normalt, sivilt liv. En del av opprørerne som har gitt opp kampen, har slått seg ned i Presevo, den største albanskbefolkede byen i området, og i landsbyene rundt. Andre har tatt seg ulovlig inn i Kosovo.

KFOR har pågrepet to geriljasoldater som er mistenkt for alvorlige forbrytelser, og de sitter i varetekt, opplyser Jandesek. Alle andre ble løslatt etter å ha vært i forhør og KFOR har fått stadfestet identiteten deres.