Den nå 52 år gamle Martic var en av lederne for den serbiske utbryterrepublikken i Kroatia i årene 1991-95. Han er dømt for drap, forfølgelse, tortur og fordrivelse av kroater, muslimer og andre ikke-serbere. Han er også funnet skyldig i rakettangrep mot Kroatias hovedstad Zagreb i mai 1995.

Dommen på 35 års fengsel er en av de strengeste som domstolen har dømt noen til, og vil trolig bli anket. Aktoratet hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel, mens forsvarerne hadde krevd full frifinnelse.

Den serbiske utbryterrepublikken, også kalt Krajina-republikken, brøt sammen da kroatiske regjeringsstyrker erobret tilbake området i to omganger i mai og august 1995.

Felles kriminelt prosjekt Martic var en nær alliert av avdøde Slobodan Milosevic, Serbias og senere Jugoslavias president. I dommen heter det at Martic deltok i et felles kriminelt prosjekt sammen med blant andre Milosevic.

Dommerne fastslår at Martic, «den viktigste og mest innflytelsesrike personen» i Krajina-republikken, visste om «de mange forbrytelsene som ble begått mot ikke-serbere». Opp mot 200.000 kroater ble fordrevet eller flyktet fra området.

I tiden fra 1991 til 1995 hadde Martic stillinger som innenriksminister, forsvarsminister og president i den selvutropte Krajina-republikken som aldri ble anerkjent av noen. I disse stillingene var Martic forpliktet til å hindre forbrytelser og overgrep. Men i stedet skapte og oppmuntret han til en atmosfære der omfattende og systematiske forbrytelser mot ikke-serbere ble begått, heter det i dommen.

Retten finner det bevist at flertallet av forbrytelsene som Martic er dømt for, ble begått mot gamle mennesker, personer som satt fengslet eller generelt var sivile.

Zagreb Retten slår også fast at Martic var ansvarlig for rakettangrepene mot Zagreb 2. og 3. mai 1995, da sju mennesker ble drept og over 200 såret. I flere intervjuer vedsto hans seg angrepene.

– Ordren ble gitt av meg som gjengjeldelse mot Franjo Tudjman og hans stab for aggresjonen mot Vest-Slavonia, sa Martic i et radiointervju 5. mai 1995. Rakettangrepet på Zagreb var militært meningsløst.

Da kroatiske styrker gjenerobret området i 1995, ble et stort antall sivile serbere drept. Hele den serbiske ledelsen flyktet, og den serbiske sivilbefolkningen ble fordrevet fra områder den hadde bebodd i flere hundre år. I de senere årene er noen av de serbiske familiene kommet tilbake.