Dette er første gang Haag-domstolen gjennomfører en rettssak som bare omhandler seksuelle overgrep, og som definerer seksuelle overgrep som forbrytelser mot menneskeheten.

Dragoljub Kunarac (40), Radomir Kovac (39) og Zoran Vukovic (39) ble dømt til henholdsvis 28, 20 og 12 års fengsel for seksuelle overgrep og tortur mot muslimske kvinner, og for å ha tvunget kvinner inn i seksuelt slaveri.

— Voldtekt ble brukt av medlemmer av de bosnisk-serbiske væpnede styrker som et terrorinstrument, sa førstedommer Florence Mumba da hun kunngjorde dommen og straffeutmålingen i rettssaken som har pågått i åtte måneder.

Ikke tilfeldig Dommer Mumba la vekt på å understreke at voldtektene og de andre seksuelle overgrepene ikke skyldtes tilfeldigheter.

— De tre tiltalte er ikke vanlige soldater som fikk sin moral undergravd av krigsforholdene... De blomstret opp i den mørke atmosfæren gjennom umenneskeliggjøring av dem de trodde var fiender, sa hun, og tilføyde:

— Lovløse opportunister bør ikke vente noen nåde, uansett hvor langt ned i kommandokjeden de befant seg.

De tre dømte var tiltalt på 33 punkter for forbrytelser mot menneskeheten og brudd på krigens lover.

12 år gamle jenter De tok med seg kvinner og jenter helt ned i 12-årsalderen til spesielle "voldtektshus" der de ble utsatt for en rekke tilfeller og typer mishandling og overgrep.

Forholdene de tre bosniske serberne ble dømt for, fant sted i den lille byen Foca i Øst-Bosnia sommeren 1992, etter at bosnisk-serbiske styrker hadde tatt kontroll med byen.

Byen er nå en del av den serbiskkontrollerte delen av Bosnia og er av bosnisk-serbiske myndigheter omdøpt til Serbinje, slik at byen Foca ikke lenger finnes på bosnisk-serbiske kart. Forsvarsvitner for de tre nå dømte viste imidlertid ingen entusiasme for det nye navnet og kalte byen konsekvent Foca.Alle tidligere moskeer er jevnet med jorden, ifølge den britiske nettavisen Institute for War and Peace Reporting, som har rapportert regelmessig fra rettssaken.

NTB-Reuters