Kunngjøringen om at det er observert tegn til den ørlille partikkelen, kom tirsdag.

Higgs boson er en viktig del av den såkalte standardmodellen som fysikere har utviklet for å forklare hvordan universet slik vi kjenner det, virker nede på aller laveste nivå.

Det var på forhånd ventet at to forskningsgrupper som har arbeidet med saken uavhengig av hverandre, tirsdag ville hevde at de er «forholdsvis sikre» på at de har sett den myteomspunne elementærpartikkelen.

Trenger mer data

Helt sikre er de altså fremdeles ikke.

— Jeg syns det ville være svært hyggelig av Higgs boson å være der. Men det er for tidlig å konkludere, sier Fabiola Gianotti, forskeren som leder eksperimentet.

— Vi trenger flere studier og flere data. De neste månedene vil bli svært spennende. Jeg vet ikke hva konklusjonene vil være, sa hun tirsdag.

Vanskelig jakt

Elementærpartikler inngår i større partikler, men kan ikke selv deles opp - de er dermed det minste og enkleste som fins. Men jakten på Higgs boson har langt fra vært enkel, for til tross for at teoretiske beregninger viser at den skal finnes, har man til nå ikke fått noe praktisk bevis.

Jakten har også vært hektisk, for det handler om et kappløp mellom amerikanske og europeiske forskere om å bli de første som bekrefter - eller avkrefter - at Higgs boson eksisterer. Vinnerne av kappløpet vil stå svært sterkt i kampen om nobelprisen i fysikk.