• Langt over hundre mennesker er drept den siste måneden. Mange av disse er sivile. Blir det ikke slutt på voldshandlingene øyeblikkelig, går det ubønnhørlig mot krig.

Arvid Bryne

Kili nochichi

Det sier Hagrup Haukland, leder for den nordiske overvåkningsmekanismen, Sri Lanka Monitoring Mission SLMM, til Bergens Tidende.

Bare få dager før Erik Solheim kommer til Sri Lanka for å forsøke å få fredsprosessen på skinner igjen, stiller de stridende parter seg blankt avvisende til nye forhandlinger — om ikke motparten besinner seg. Selv ikke møtested kan de enes om.

— Så lenge regjeringen fortsetter de nådeløse drapene på sivile og bruker makt for å drive folk fra gård og grunn, og så lenge de nekter å sette seg til forhandlingsbordet, ser vi ingen annen utvei enn å fortsette kampen for fullt, sier Tamiltigrenes (LTTE) politiske leder, S. P. Tamilselvan, i et eksklusivt intervju med BT i Kilinochichi. Det er tamilenes provisoriske hovedstad i de okkuperte områdene i nord og øst.

Nevner ikke sivile

Tamilselvan sier forholdene er blitt betydelig forverret siden regimet til den nyvalgte presidenten Mahinda Rajapakse tok over makten i Colombo i november i fjor. 4. desember startet en bølge av voldshandlinger til lands og til sjøs. Over 80 regjeringssoldater er drept, og mange flere er skadet.

— Den nasjonale og internasjonale presse nevner bare militære tap, og snakker ikke om alle sivile på tamilsk side som er drept av sikkerhetsstyrkene. Vi har registrert over 40 slike drap siden desember. Flyktningestrømmen fra Jaffna og de andre områdene i nord som regjeringshæren kontrollerer, bare øker. Hittil har vi registrert cirka 3000 slike flyktningefamilier, sier Tamilselvan.

Han ledet en tamilsk delegasjon som i går hadde et forberedende møte med blant annet Norges ambassadør på Sri Lanka, Hans Brattskar, og leder for den nordiske overvåkningsmekanismen, Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM), Hagrup Haukland.

Kritisk

Haukland har de siste dagene kommet med krass kritikk mot begge parter i konflikten. Mest åpen og direkte er hans kritikk mot LTTE.

Haukland avviser påstandene fra LTTE om at det ikke er deres organisasjon, men «folk» som står bak angrepene på militære mål.

— Denne forklaringen finner jeg totalt uakseptabel, sier han til BT.

Det samme ordet bruker han om en episode som inntraff sist lørdag, da det man tror var en trykkbombe ødela fem parkerte biler på en inngjerdet parkeringsplass utenfor SLMMs kontorer i Batticaloa på østkysten.

— Vi vet hvem som gjorde det, sa han til tamilsk presse i Kilinochi for to dager siden. En av mine tamilske kolleger kommenterte: - Det vil synderne komme til å angre på.

Tar tid

Hans Brattskar og hans følge kom til møtet i Kilinochichi i ambassadens pansrede bil. Til tross for mange soldater med skuddklare våpen på begge sider av demarkasjonslinjen, virket situasjonen ellers fredelig. Barn i skoleuniformer på vei til sine skoler, små handelsboder langs veikanten, geiter, hunder og ikke minst kyr i veibanen som tvang de militære bilene til å stoppe og vente.

Etter møtet spurte vi Brattskar om agendaen videre. - Blir partene enige om å sette seg til forhandlingsbordet, vil det nødvendigvis komme til å gå noen tid før de kan komme i gang. Jeg skulle anslå at det i så fall tidligst vil kunne skje mot slutten av februar. Men vi vet også at ting tar tid, så kalenderen kan godt komme til å vise mars før vi kjenner veien videre.

Stort press

EU, USA, India og flere andre asiatiske land, Australia og nå sist FN har lagt stort press på partene for å unngå flere episoder som kan føre til krig. Fra alle blir det også understreket at krig kan føre til at Sri Lanka vil miste milliarder i form av bistand og preferanseavtaler for import av varer fra landet.

Den norske bistanden er på 220 millioner kroner. I tillegg fikk landet i fjor 500 millioner kroner i form av ekstraordinær bistand etter tsunamien.

VOLDSBØLGE: Siden 4. desember har det vært en bølge av voldshandlinger på Sri Lanka. Over 80 regjeringssoldater er drept, i tillegg kommer over 40 drap på sivile. Politiet er på tå hev ogsjekker ulike steder for å hindre terrorangrep. FOTO: ANURUDDHA LOKUHAPUARACHCHI, REUTERS