— Vi er blitt steingale! Interessen for stein har skapt slik nysgjerrighet at vi ser etter stein hvor vi går, forteller Aud Bergheim.

Sammen med sønnene Jostein og Asgeir nøt hun å kikke på både sjeldne og helt vanlige steiner i De naturhistoriske samlingene ved Bergen Museum i går. Flere hundre barn og voksne gjorde det samme. Steindagen er i ferd med å bli en av de best besøkte ved museet.

Skattejakt

— Det er utrolig å se hvor vakre steiner og mineraler kan være. Jeg har vært interessert i stein siden jeg var liten og synes stadig det er interessant å se nærmere på ulike steiner, sier Jostein Bergheim.

Sammen med broren står han bøyd over mikroskopet og gransker stein etter stein.

Det er noe med variasjonen og det store mylder av mønster i steinstrukturene som fascinerer. På Vestlandet har mange begynt å oppdage at selv gråsteinen som omgir oss, gneis, ikke er så grå.

Med et ark i hånden og spørsmål om hvor de kunne oppdage steiner som kvarts, ilmenigg og svovelkis gikk barna fra monter til monter og søkte. Jakten på steiner var rene detektivjakten. Begeistringen var stor når de kunne krysse av på arket.

Hobby som varer

— Barna lærer noe om stein på veien gjennom mineralstien, sier Inger Bjerga.

Hun ser at dette er spennende og fenger. Vel trenger noen av barna lett hjelp til å oppdage de riktige steinene, men hun betegner steindagen som et særdeles godt tiltak for den oppvoksende slekt.

80 år gamle John Høvik hjelper noen av barna med å studere steinene nærmere i mikroskop. Han var med å starte Bergen og omegn geologiforening i 1978 og er en av de faste medhjelperne på steindagen. Selv kan han bekrefte at den som fanges av interessen for stein i ung alder, har en hobby som varer livet ut.

— Barna lærer for lite om stein på skolen. Steinene omgir oss jo hele dagen og er en så naturlig del av vår tilværelse. Med Steindagen prøver vi å gjøre vårt for å møte noe av nysgjerrigheten, sier geolog Øystein Jansen, en av byens spesialister på stein.

Norges nasjonalbergart

Han synes selv det er oppkvikkende å oppleve hvor fascinert mange barn blir når de ser nærmere på krystaller og fargevariasjoner i steinene. Begeistringen smitter over på dem som til daglig graver seg ned i steinenes små og store mysterier.

I går kunne de besøkende være med å stemme på hva som bør bli den norske nasjonalbergarten i fremtiden. I dag er det thulitt som nevnes i den forbindelse. Den rosa steinen, som finnes tre steder i Norge, legges merke til når er polert. Larvikitt gjør det samme og det ikke uten grunn at den er benyttet i bankbygg over hele verden.

Øystein Jansen vil selv fremheve noen av steinsortene fra Vestlandet. Kleberstein er mye brukt til kirkebygg fordi den er så lett å bearbeid. Anortositt med granat eller korona er fylkessteinen i Hordaland. Eklogitt fra Nordfjord er velegnet som smykkestein og benyttes også for å dekke til rørledninger i Nordsjøen fordi den er så tung.

— Selv har jeg stor sans for gneis. 90 prosent av grunnfjellet vårt består av denne steinsorten. Mange kaller den litt foraktelig for gråstein. Jeg tror de ikke har sett nøye på hvor fin den er, sier Øystein Jansen.

Sunde, Helge
Sunde, Helge