Romteleskopet har sett den fjerneste eksploderende stjernen som noen gang har blitt observert. Stjernen ses slik den var for 10 milliarder år siden. Den eksploderende stjernen, supernovaen 1997ff, er sterkere og beveger seg annerledes enn den ville hvis universet ekspanderte med konstant hastighet.

Oppdagelsen gir støtte til teorien om mørk energi. Teorien sier at universets ekspansjon er under kontinuerlig akselerasjon. Den mørke energien er ikke direkte observerbar og er dårlig forstått, men den kan utgjøre så mye som to tredeler av verdensrommets masse. Mørk energi ble postulert av Einstein.

— Mørk energi er like spennende som sorte hull. Den inneholder nøkkelen til å forstå hvordan naturens materie og krefter henger sammen, sier kosmolog ved Universitetet i Chicago, Michael Turner, til LATimes.com. Oppdagelsen av at universets ekspansjon akselererer vil bli sett på som en av de viktigste i vitenskapen på 25 år, mener han.

En supernova er en eksploderende stjerne - et kosmisk stjerneskudd - som skinner sterkere enn milliarder av stjerner til sammen.(Origo)