WASHINGTON: Men før han utnevnes for en ny periode er den rolige akademikeren under hardt press.

Utakk er verdens lønn. Det må USAs sentralbanksjef Ben Bernanke tenke. Da finanskrisen brøt løs høsten 2008 var det han som på rekordtid kastet inn kjempesummer i finanssektoren, fikk som den første noen gang satt renten til null og koordinerte en internasjonal redningsinnsats.

En innsats den tidligere Princeton-professoren hadde forberedt seg på hele livet, fordi han i sin forskning har fokusert på depresjonen på 1930-tallet og derfor var nesten perfekt egnet til å hindre at det gjentok seg.

Det var rett mann på rett sted på rett tid

Daniel Tarullo, kollega i USAs sentralbank

— Det er som en roman, sa hans kollega i sentralbanken Daniel Tarullo. - Det var rett mann på rett sted på rett tid, sa han til Time Magazine som i desember utnevnte Bernanke til årets mann og kalte ham «den mektigste nerd på planeten».

Også fra Europa har det vært ros og anerkjennelse til den fredsommelige skallede direktøren med grått skjegg og litt trette øyne.

— I en ekstraordinær tid har han gjort ekstraordinære ting, sa direktøren for den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Tri-chet.

Burde ha forhindret krisen

Da skulle man tro at det ville være en formssak, og at alle ville applaudere da president Obama nominerte ham til en ny periode som sentralbanksjef.

Men nei. For oppgaven lyktes nesten for godt for 56-årige Bernanke. I dag har panikken under finanskrisen fortatt seg og er avløst av frustrasjon over at det ikke er kommet fart i arbeidsmarkedet, og at bankene igjen tjener kjempesummer og betaler fyrstelige lønninger til sine ansatte, mens resten av USA kjemper for å overleve.

Samtidig har det vært økt kritikk av at Bernanke og sentralbanken ikke forutså krisen og hindret den. Bernanke støttet de svært lave rentene før krisen og mente det ville være som å utføre hjernekirurgi med hammer å forsøke å punktere boligboblen ved å heve rentene.

Faktisk avviste han at det overhodet var en boligboble og forsikret så sent som våren 2007 Kongressen om at problemene på boliglånsmarkedet ikke «ville få stor betydning for resten av økonomien».

Får skylden

For mange politikere er det derfor blitt nærliggende å gi Bernanke skylden for den dårlige økonomien.

Sist fredag sa to demokratiske senatorer at de ikke kunne støtte gjenutnevnelsen av Bernanke (som må godkjennes av Senatet) og selv om sentralbanksjefen opprinnelig ble utnevnt av George W. Bush, meldte fremtredende republikanere seg også plutselig som motstandere.

— Sentralbanksjef Bernanke sto ved roret da vi traff isfjellet og hans politikk var medansvarlig for den nedsmeltingen vi opplevde. Jeg mener at han må holdes ansvarlig, sa den siste republikanske presidentkandidaten, John McCain, i TV-programmet Meet The Press søndag og forklarte at han «helte imot» Bernanke.

Senatet har aldri avvist en sentralbanksjef, og Det hvite hus la straks press på demokratene i Senatet for at dette ikke skal bli første gang. Det ventes tross motstanden derfor også at det lykkes Obama å få Bernanke gjenutnevnt.

Vi var veldig, veldig nær en depresjon – markedene var i sjokk

Sentralbanksjef Ben Bernanke

Mannen fra det ordentlige USA

Ben Bernanke selv er full av forståelse. - Jeg forstår godt hvorfor folk er frustrerte – jeg er frustrert. Jeg er ikke en slik som ser dette som et slags videospill. Jeg kommer fra det ordentlige USA, fra en liten by som er veldig hardt rammet av resesjonen. Alt dette er veldig virkelig for meg, sa han til Time, men forsvarte stadig sin og sine kollegers innsats.

— Vi var veldig, veldig nær en depresjon – markedene var i sjokk, forklarte han. - Så jeg er ikke glad for hvor vi står i dag – men det er mye bedre enn der vi kunne ha stått.

Det er ikke tilfeldig at Bernanke henviser til at han kommer fra en liten by. Oppveksten i Dillon i South Carolina, hvor faren var farmasøyt og moren skolelærer, har preget ham og han snakker ofte om sine røtter i det ordentlige USA og sine erfaringer som tjener, mens han studerte. Det var også der interessen for økonomiske kriser ble vakt.

Det var på grunn av depresjonen at bestefaren Jonas Bernanke i 1930-årene flyttet til Dillon og startet apotek. Som barn kunne Ben Bernanke lytte til endeløse historier fra den gang.

Yndlingshistorien var om hvordan det mange steder ikke var råd til å gi barna sko, så de gikk barbent. - Jeg fattet det ikke. Jeg fortsatte å spørre, «hvorfor åpnet de ikke bare fabrikkene og laget noen sko», minnes han.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN