NIELS JURGENSEN

Moskva

Et fem minutters intervju med enken etter den drepte, tsjetsjenske separatistlederen Zelimkhan Jandarbijev skulle ha inngått i det populære søndagsprogrammet «Namedni» (En av dagene) på den russiske tv-kanalen NTV. En diskret oppringning til tv-stasjonen fra en kilde som antas å stå Kreml nær, medførte imidlertid at programmets vert, Leonid Parfjonov, av stasjonens ledelse fikk ordre om å fjerne innslaget. Programmet gikk deretter på luften uten intervjuet.

Episoden skulle ikke ha kommet offentligheten for øret, men Parfjonov lot saken sive ut til avisen Kommersant. Det medførte denne uken at den populære tv-journalisten ble sparket av stasjonens generaldirektør, Nikolaj Senkjevitj. Saken har medført tallrike internasjonale reaksjoner, mens russisk presse har vært mer tilbakeholdne.

Var ventet

NTV ble grunnlagt av den russiske finansfyrsten Vladimir Gusinskij, som i 2000 ble presset til å selge sitt mediekonsern til det statskontrollerte naturgasselskap Gazprom. Deretter forlot han landet. Mange journalister har siden ikke villet arbeide for NTV fordi kanalen ble betraktet som helt styrt av regjeringen. Men Parfjonov var en av dem som inngikk et kompromiss, og i «Namedni» lyktes det ham faktisk å trumfe igjennom en viss journalistisk selvstendighet, en av årsakene til programmets popularitet. Det var blant stasjonens fem mest sette programmer — fulgt av 15 prosent av samtlige Russlands tv-seere - og behandlet politiske, økonomiske og kulturelle emner fra hele landet.

— Jeg ventet det før eller senere, lød kommentaren fra Parfjonov etter avskjedigelsen.

Samstemt kritikk

Saken fremføres av Putins kritikere som enda et eksempel på pressesensur og presidentens forsøk på å sikre seg et solid grep om massemediene. Og den internasjonale presse er samstemte i sin fordømmelse.

— Et nytt kapittel i Putins anslag mot media, lyder det fra New York Times.

— En av de mest uavhengige stemmer er brakt til taushet, skriver The Guardian.

— Det er en ubegripelig kortsiktig beslutning. Nettopp et program som «Namedni» var regjeringens fikenblad for pressefriheten, mener The Moscow Times.

— Tv-stasjonen var avhengig av regjeringen, men det var åpenbart ikke nok, kommenterer Liberation.

Og fra Le Figaro er meldingen: «Det viser hvor mektig den russiske sikkerhetstjenesten er».

Jyllands-Posten/Bergens Tidende