Ifølge forsvarskilder var det en kraftig eksplosjon om bord i en av båtene, noe som tyder på at farkosten var lastet med eksplosiver. Det er første gang på ti år at tamilgeriljaen har gjennomført et angrep mot hovedhavna i Colombo.

Det er ikke meldt om drepte eller sårede, men seks opprørere hoppet over bord fra en av båtene, og tre av dem skal være arrestert.

Myndighetene i Colombo fremholder at marinebasen Rangala, som ligger inne i havneområdet, trolig var målet for tamiltigrenes aksjon lørdag morgen. Men båtene ble oppdaget før de kom fram til det avsperrede området.

– Sikker havn

Et marinefartøy oppdaget tre mistenkelige båter som nærmet seg havna tidlig lørdag morgen. Båtene stoppet ikke på ordre, og marinefartøyet åpnet ild. En av båtene ble senket. De to andre klarte først å komme seg unna, men ble innhentet av hurtiggående marinefartøyer og skutt i senk, opplyser militære kilder.

Alt arbeid på havna stanset for en kort periode etter angrepet, men snart var alt i normalt gjenge igjen, opplyser en tjenestemann.

– Dette viser enda en gang at Colombo havn er en av de sikreste havner i verden, sier Mangala Samaraweera, som har ansvar for havnespørsmål i regjeringen.

Et utenlandsk containerskip «Pelaponesian Pride» som seiler under Panama-flagg ble påført en del skader da en av de tre båtene ble skutt i senk, opplyser kontreadmiral B.A.G.G. Peiris.

Skipet som kom fra Jedda i Saudi-Arabia, var på vei inn til kaiplass i Colombo da marinen gikk til aksjon.

Opptrapping

Tamiltigrene, eller LTTE-geriljaen, gjennomførte et angrep mot havna i Colombo for ti år siden og ødela da flere utenlandske skip med rakettdrevne granater. Noen år etter, i 2001, angrep LTTE hovedflyplassen ved Colombo, og ødela seks sivile og over et dusin militære fly.

Våpenhvileavtalen mellom regjeringen på Sri Lanka og Tamiltigrene står fortsatt formelt ved lag, men kampene har det siste året blitt trappet kraftig opp. Over 3.800 mennesker har blitt drept i konflikten det siste året, og et norsk meklingsforsøk i oktober endte uten resultater.

Lørdagens aksjon kom dagen etter at regjeringsstyrker erobret en av geriljaens viktigste baser, Vakarai, og i tillegg trappet opp operasjoner mot opprørsavdelinger i de østlige regionene.

Politiet skjerpet fredag beredskapen i de sørlige områder på Sri Lanka av frykt for hevnangrep fra opprørernes side. I alt 38 personer ble anholdt fredag og tatt i forhør av myndighetene.