Torsdag kveld lokal tid skal Bush holde en direktesendt tale på amerikansk fjernsyn. Han kommer da til å offentliggjøre planer om å hente hjem 5.700 soldater fra Irak innen desember, ifølge en sentral tjenestemann.

Bush kommer til å godkjenne anbefalingene fra sin øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, og vil redusere antallet brigader i Irak fra 20 til 15, fremholder den anonyme tjenestemannen.

Petraeus har foreslått å redusere antall amerikanske soldater i Irak med 30.000 innen neste sommer. Antall soldater vil da være tilbake på det nivået det var før Bush i januar ga ordre om å utvide den amerikanske styrken.

Bush-administrasjonen håper at talen vil snu motstanden mot krigen blant amerikanere flest. En meningsmåling som ble offentliggjort onsdag kveld, viser at 70 prosent av alle amerikanere er imot USAs krigføring i Irak.

Kjøper seg tid Den foreslåtte troppereduksjonen er verken så rask eller omfattende som demokratene i Kongressen krever, men den gir Bush mulighet til å kjøpe seg litt tid til å fortsette krigføringen samtidig som han unngår kravet om en enda større tilbaketrekking fra Irak.

Bush har gitt tydelige signaler om at torsdagens TV-tale er en gyllen anledning til å «legge fram en visjon» om USAs framtidige engasjement i Irak, fire og et halvt år etter invasjonen som styrtet regimet til Saddam Hussein.

Samtidig har Det hvite hus gitt klare signaler om at det ikke vil bli store endringer i Irak-politikken. Dermed kan Bush måtte slite med å få snudd opinionen.

Skeptiske demokrater Demokratene, som har flertall i Kongressen, ble ikke særlig overbevist av general Petraeus’ to dager lange redegjørelse om amerikanernes framgang i Irak.

– President Bushs strategi, slik den blir presentert av general Petraeus, er en oppskrift for ti år til med krig i Irak, sa Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, etter et møte med presidenten i Det hvite hus tirsdag. Også flere av republikanerne i Kongressen stiller seg skeptisk til presidentens strategi.

JONATHAN ERNST