KLAUS JUSTSEN

Washington

USA har gitt Iran en skarp advarsel mot å blande seg i naboen Iraks politiske utvikling, etter at det er kommet rapporter om at iranske agenter i den sørlige delen av landet forsøker å piske opp antiamerikanske følelser.

— Irakerne skal selv bestemme sin politiske fremtid, forklarte presidentens talsmann, Ari Fleischer, sent onsdag. - Iran har fått vite at vi ikke ønsker andre lands innblanding i denne prosessen.

Ifølge Fleischer er forholdet mellom de to landene ytterst kjølig, selv om de begge har et shiamuslimsk flertall. - Irakerne ønsker absolutt ikke noen «hjelp» fra naboen, lød budskapet fra Det hvite hus.

Advarselen til regimet i Teheran kom samtidig med at høytstående kilder overfor avisen Washington Post innrømmet at regjeringen har undervurdert shiamuslimenes religiøse ledere, og at USA har vanskeligheter med å stoppe kravene om en fundamentalistisk regjering som vil ha en antiamerikansk kurs.

De muslimske lederne har de siste dagene demonstrert sitt organisasjonstalent gjennom de store demonstrasjonene i de hellige byene Karbala og Najaf. Her har det store flertallet av demonstranter takket USA for å ha fordrevet Saddam Hussein, men samtidig har de gjort det klart at det ikke lenger er bruk for de allierte styrkene.

Demonstrasjonene understreker at det haster med å få fylt tomrommet etter Saddam Husseins regime. Her hadde USA regnet med å få en langt vennligere mottakelse som befriere, noe som skulle bane vei for innsettelsen av en ikke-religiøs overgangsregjering.

Flere observatører peker på at det haster med at få på plass en overgangsregjering hvis USA vil bevare håpet om at Irak skal fungere som modell for en demokratisk utvikling i en rekke naboland.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende