2001 Mars Odyssey skytes etter planen opp fra Cape Canaveral lørdag. Sonden skal være på Mars innen 20. oktober. Oppdraget har to viktige mål — et politisk og et vitenskaplig, skriver Florida Today. Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa trenger en suksess for å gjenvinne tillit etter de to Mars-fiaskoene i 1999. Det vitenskaplige arbeidet består i leting etter livgivende vann nær overflaten. Nasa vil gjerne lande to bakkefartøy som skal lete etter vann og liv i 2003.

I 1999 brant Climate Orbiter opp i atmosfæren etter en datatabbe, og Polar Lander forsvant i landingsprosessen. National Imagery and Mapping Agency (NIMA) hevder at bilder fra den røde planeten viser at sonden Mars Polar Lander nådde overflaten helskinnet. De har også identifisert sondens fallskjerm og beskyttelsesskall.

Nasa mener at analytikerne slett ikke har bilder av sonden, men at de har mistolket forstyrrelser i kameraopptakene fra Mars Global Surveyor som tar bildene. Det amerikanske romfartsbyrået og NIMA håper å komme til enighet i løpet av noen få måneder.

Hvis det er riktig at sonden er funnet, kan det hjelpe Nasa i letingen etter årsaken til sondens mislykkede landing og hjelpe planlegging av nye ferder.

NIMA er en del av Pentagon og tjener til daglig USAs interesser ved å analysere bilder fra flåten av spionsatellitter.(Origo)