Arkadij Gajdamak tilbyr nå én ukes ferie i Eilat ved Rødehavet, og de første 1.000 var alt på plass torsdag.

— Jeg har besluttet å invitere nærmere 2.000 av Sderots innbyggere - foreldre og deres barn - til Eilat i en uke, for å vise min solidaritet med byen, sier Gajdamak.

— Innbyggerne i Sderot er i konstant fare for å bli beskutt med Qassam-raketter, og dersom jeg kan bidra til å gjøre livet lettere for dem, så vil jeg gjøre det, sier mangemilliardæren.

Stor belastning

Onsdag ble en 57 år gammel kvinne drept av en palestinsk rakett i Sderot, mens en annen innbygger ble såret.

Selv om de hjemmelagde rakettene som oftest faller ned i ørkenen utenfor byen, og bare unntaksvis har krevd menneskeliv, er angrepene likevel en stor psykisk påkjenning for de rundt 20.000 innbyggerne i Sderot.

Kvinnen som ble drept onsdag var det første dødsofferet siden juli 2005. Israels svar på angrepene har til sammenlikning kostet over 300 palestinere livet bare de siste fire månedene, flertallet av dem sivile og mange barn.

Raser

Israels forsvarsminister Amir Peretz, som selv har et hus i Sderot, raser over Gajdamaks tiltak, og anklager mangemilliardæren for å organisere masseflukt fra byen.

— Den israelske stat kan ikke godta at dette fortsetter. Sderots innbyggere fremstår som flyktninger, sa Peretz i et intervju med den israelske hærens radiostasjon torsdag.

De lokale myndighetene i Sderot har også sluttet seg til kritikken, men Gajdamak er nøye med å understreke at det verken ligger politiske motiver eller indirekte kritikk av myndighetene bak initiativet.

Ferieleir

— Jeg har ingen politiske ambisjoner og ingen forbindelse med israelske myndigheter som sikkert gjør alt de kan, sier han.

Også da det falt Hizbollah-raketter over det nordlige Israel tidligere i år, kom Arkadij Gajdamak sivilbefolkningen til unnsetning. Mangemilliardæren fraktet da hundrevis av israelere sørover, og installerte dem i en ferieleir sør for Tel Aviv, i trygg avstand fra rakettene.

AMIR COHEN
TSAFRIR ABAYOV